Drób i wieprzowina będą drożeć
Z wyliczeń analityków rynków z pięciu czołowych polskich banków wynika, iż w najbliższym czasie można spodziewać się wzrostów cen za mięso drobiowe oraz wieprzowe. Stabilna pozostanie za to cena wołowiny.
Opracowanie przygotowane przez ekspertów z banków BZ WBK, PKO BP, Credit Agricole, BGŻ BNP Paribas i Alior Bank przywołuje „Rzeczpospolita”. Wynika z nich, że do końca lipca ceny wieprzowiny i drobiu wzrosną odpowiednio o 5 i 6 proc., w porównaniu z cenami z maja tego roku. Będą one jednak niższe niż w analogicznym okresie zeszłego roku.
Inaczej wygląda sytuacja w przypadku wołowiny. Tu ceny są najwyższe od kilkunastu lat i eksperci przewidują, że w najbliższym czasie zmienią się w niewielkim zakresie. Do normy, po zeszłorocznych wzrostach wracają także ceny jaj. Analitycy spodziewają się lekkich wzrostów cen po wakacjach – przewidywana cena za 100 sztuk jaj klasy M to 28,5 zł. Stabilna pozostanie także cena mleka.
Eksperci przewidują również, że do końca września cena cukru może spaść o 1,5 proc. Delikatnie mogą także zmienić się ceny zboża. Spodziewane są minimalne spadki, choć ceny i tak będą wyższe niż przed rokiem.
Więcej w „Rzeczpospolitej”.
8