20.12.2021/11:09

Galopujące ceny mleka w proszku i walut największym wyzwaniem dla producentów czekolady [WYWIAD]

Wyższe koszty pracy oraz głównych surowców potrzebnych do produkcji – to wyzwanie przed którym stoją producenci czekolady. – Tak naprawdę nie zaskoczyły nas wyższe ceny ziarna kakao czy cukru, ale przede wszystkim mleka w proszku, które w skali ostatnich dwóch lat zdrożało dwukrotnie. Ważny jest też kurs walut, bo ziarno kakao kupujemy w walutach, więc najbardziej niepokoją nas rosnące ceny euro i dolara – mówią współzałożyciele Manufaktury Czekolady Chocolate Story Krzysztof Stypułkowski i Tomasz Sienkiewicz oraz Marcin Parzyszek, członek zarządu tej firmy. 

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit 8 bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych subskrybentów.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

W ramach subskrybcji otrzymasz:
  • Najważniejsze informacje z branży;
  • Archiwum blisko 40 000 profesjonalnych tekstów;
  • Wywiady, opinie i pogłębione analizy pomagające w codziennej pracy
Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.
zobacz także