Gdzie Polacy kupują żywność ekologiczną? Dyskonty wcale nie są liderem
Nie w dyskontach, lecz na targowiskach i bazarach Polacy najczęściej kupują żywność ekologiczną, wynika z badania Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Badanie wykazało, że najwięcej konsumentów - ponad 50 proc. - raz w miesiącu decyduje się na zakup ekologicznego jedzenia na targowisku lub bazarze. Na drugim miejscu są dyskonty, w których jedzenie bio kupuje ok. 45 proc. zapytanych respondentów.
Podium zamykają sklepy specjalistyczne - takie jak piekarnia - które raz w miesiącu są źródłem ekologicznej żywności dla ok. 42 proc. klientów. Kolejne miejsca w badaniu zajęły sklepy osiedlowe, gospodarstwa ekologiczne i zakupy prosto od rolnika; dalej uplasowały się hipermarkety i supermarkety.
Do comiesięcznych zamówień żywności ekologicznej online przyznaje się natomiast ok. 4 proc. konsumentów, wynika z badania SGGW, które powołuje się Farma Świętokrzyska.
Szacuje się, że w 2020 roku sprzedaż produktów ekologicznych w Polsce wzrosła o około 30 proc.
Z analiz SGGW wynika, że choć Polacy dopiero przekonują się do kupowania żywności ekologicznej online, to jednak internet jest dla nich głównym źródłem wiedzy o tego rodzaju produktach. Konsumenci szukają informacji przede wszystkim na portalach poświęconych tematyce żywieniowej, stronach internetowych producentów żywności ekologicznej i stronach sklepów internetowych. Ważnych opinii dostarczają im też rodzina i znajomi oraz etykiety produktów.
0 komentarzy
-
HANDEL I DYSTRYBUCJA
10