02.06.2020/11:51

Jak długo ceny mięsa utrzymają się na niższym poziomie?

W ostatnich miesiącach na rynku krajowym odnotowano silne obniżki cen mięsa, co było bezpośrednim skutkiem pandemii koronawirusa. W maju półtusze wieprzowe były tańsze średnio o ok. 13 proc. w relacji rocznej. Zaś tuszki kurcząt rzeźnych w zakładach mięsnych kosztowały przeciętnie o 22 proc. mniej niż rok wcześniej. Istotna obniżka cen mięsa na rynku może przełożyć się na ceny w sklepach. Jednak sytuacja jest bardzo dynamiczna i trudno dziś wskazywać, jak długo ceny mięsa miałyby pozostać na niższym poziomie, szczególnie że już pod koniec miesiąca odnotowano lekkie ich odbicie – mówi serwisowi wiadomoscihandlowe.pl Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego Santander Bank Polska.

Limit 8 bezpłatnych artykułów został wyczerpany.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

W ramach subskrybcji otrzymasz:
  • Najważniejsze informacje z branży;
  • Archiwum blisko 40 000 profesjonalnych tekstów;
  • Wywiady, opinie i pogłębione analizy pomagające w codziennej pracy
Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.