10.10.2021/06:36

Przemysłowa hodowla ośmiornic to przepis na katastrofę

W Polsce spożywa się ponad 320 ton ośmiornic złowionych w naturalnym środowisku i w przeciągu 10 lat (2008-2018) konsumpcja w naszym kraju wzrosła ponad 10-krotnie. Pomimo tego, że nie jesteśmy w czołówce spożycia mięsa tych mięczaków, również u nas fundacja Compassion Polska zwraca uwagę na zagrożenie, jakie może nieść rozwój hodowli ośmiornic.

Limit 8 bezpłatnych artykułów w miesiącu został wyczerpany.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

W ramach subskrybcji otrzymasz:
  • Najważniejsze informacje z branży;
  • Archiwum blisko 40 000 profesjonalnych tekstów;
  • Wywiady, opinie i pogłębione analizy pomagające w codziennej pracy
Dodaj komentarz

1 komentarz

  • niki 11.11.2021

    Spojrzałbym na to nieco inaczej. To drapieżniki.
    Znaczy zjadają białko, żeby być dla nas źródłem białka.
    A w całym procesie z większej masy białka mamy mniejszą masę białka.
    To jak z hodowlą tuńczyka.
    Fanaberia.

    Weźmy to co zżerają ośmiornice i tuńczyki,
    przeróbmy na paprykarz szczeciński.

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.
zobacz także