Przemysłowa hodowla ośmiornic to przepis na katastrofę
W Polsce spożywa się ponad 320 ton ośmiornic złowionych w naturalnym środowisku i w przeciągu 10 lat (2008-2018) konsumpcja w naszym kraju wzrosła ponad 10-krotnie. Pomimo tego, że nie jesteśmy w czołówce spożycia mięsa tych mięczaków, również u nas fundacja Compassion Polska zwraca uwagę na zagrożenie, jakie może nieść rozwój hodowli ośmiornic.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit 8 bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.
Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus
Posiadasz subskrybcję? Zaloguj się.
-
Dostęp 30 dni19.99 zł - 30 dni
-
Prenumerata roczna WH Plus399.99 zł - 365 dni
- Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
- Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
- Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich
- 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
- Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
- Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
- Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
- Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET
1 komentarz
-
11.11.2021
Spojrzałbym na to nieco inaczej. To drapieżniki.
Znaczy zjadają białko, żeby być dla nas źródłem białka.
A w całym procesie z większej masy białka mamy mniejszą masę białka.
To jak z hodowlą tuńczyka.
Fanaberia.
Weźmy to co zżerają ośmiornice i tuńczyki,
przeróbmy na paprykarz szczeciński.
3