05.11.2021 / 12:14
StoryEditor

Magdalena Wilgatek, CMR: Sprzedaż kabanosów rośnie, parówek lekko spada [WIDEO]

Magdalena Wilgatek, business development w CMR (fot. WH)
Parówki i kabanosy należą do kluczowych kategorii przetworów mięsnych w sklepach małoformatowych. W przypadku parówek w pierwszych III kw. br. nastąpił 4 proc. spadek wartości sprzedaży wobec zeszłego roku, natomiast sprzedaż kabanosów wzrosła w tym okresie o 25 proc. – wskazuje Magdalena Wilgatek, business development w CMR.

Ekspertka przekonuje, że warto też zwrócić uwagę na dynamicznie rozwijający się rynek roślinnych zamienników produktów mięsnych. – To jeszcze raczkująca kategoria, ale szybko rośnie, zarówno jeśli chodzi o dystrybucję, jak i szerokość dostępnego asortymentu – wskazuje Magdalena Wilgatek. Według danych CMR, w pierwszych III kw. b.r. roślinne zamienniki zanotowały aż 83 proc. wzrost wartości sprzedaży rok do roku.

Więcej na temat trendów w sprzedaży produktów mięsnych w sklepach małoformatowych Magdalena Wilgatek opowie podczas prezentacji na Kongresie Mięsnym 2021, który odbędzie się już 7 grudnia 2021 r. W tym roku wydarzenie odbędzie się w formule online.

Zdobądź wiedzę na temat najważniejszych trendów kształtujących rynek mięsa i wędlin. Zarejestruj się na Kongres Mięsny 2021!

Głównym celem Kongresu Mięsnego jest dostarczenie uczestnikom rzetelnej wiedzy na temat kondycji rynku, najważniejszych trendów, innowacji i perspektyw branży. Szczególny nacisk kładziemy na metody praktycznego wykorzystania informacji i analiz płynących z badań rynku i zachowań konsumentów. Chcemy podnosić poziom rozeznania biznesowego i wspierać menadżerów w drodze do sukcesu na trudnym rynku mięsa.

18. kwiecień 2024 05:18