03.01.2019/13:02

Mleko krowie czy roślinne? Zaskakujące dane o wpływie produkcji rolnej na środowisko

Mleko krowie czy „mleko” roślinne? Co lepiej pić, by przyczyniać się do ochrony środowiska? – zastanawia się The Guardian. Wnioski nie są oczywiste.

Limit 8 bezpłatnych artykułów został wyczerpany.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

W ramach subskrybcji otrzymasz:
  • Najważniejsze informacje z branży;
  • Archiwum blisko 40 000 profesjonalnych tekstów;
  • Wywiady, opinie i pogłębione analizy pomagające w codziennej pracy
Dodaj komentarz

1 komentarz

  • julia 27.05.2020

    Zanim zacznie się udostępniać informacje to warto je zweryfikować i dać odnośnik do źródła. Mleko migdałowe owszem, wymaga dużo wody do produkcji jednego litra, ale jest to 371 L (krowie to 628L/L mleka), a nie 6000 L jak Państwa artykuł sugeruje.Tutaj jest naukowe źródło:

    (fragment komentarza niezgodny z regulaminem forum)

    A tutaj uproszczone wnioski z niego wyciągnięte, w bardziej przystępny sposób:

    (fragment komentarza niezgodny z regulaminem forum)

    Zgadzam się oczywiście, że są to w przypadku przemysłowej produkcji żywności niejednoznaczne sprawy i trudno ekologicznie produkować żywność dla tak dużej ilości ludzi, ale zdecydowanie można to robić bardziej ekologicznie i warto zagłębić się w temat. Pozdrawiam :)

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.