Polskie zakłady przetwórcze cierpią z powodu nieuczciwych praktyk zagranicznych sieci. Tak twierdzi branża mięsna i prosi premiera o interwencję
Prezesi ośmiu organizacji i zrzeszeń reprezentujących sektor rolno-spożywczy podpisali się pod listem otwartym skierowanym do Mateusza Morawickiego. Apelują w nim m.in. o natychmiastowe rozpoczęcia prac nad regulacją stosunków pomiędzy rolnikami, przetwórcami i sieciami handlowymi, tak aby każdy z uczestników rynku miał równoprawną pozycję negocjacyjną.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit 8 bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.
Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus
Posiadasz subskrybcję? Zaloguj się.
-
Dostęp 30 dni19.99 zł - 30 dni
-
Prenumerata roczna WH Plus399.99 zł - 365 dni
- Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
- Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
- Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich
- 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
- Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
- Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
- Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
- Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET
4 komentarze
-
20.03.2023
Mięso pompowane wodą aż ocieka i wylewa się z paczki, a wędliny bez smaku i zapachu, też pełne wody i zagęstników, ze składem który trzeba czytać 10 min. A to wszystko za jakieś chore pieniądze w dodatku. Czy to jest normalne? Gdzie podziały się solidne, polskie normy i receptury? Gdzie są granice pazerności i etyki zawodowej skoro rolnik dostaje śmieszne grosze za tucznika? Przez 10 ostatnich lat zniknęło aż 200 tys. gospodarstw rolnych i w tym bardzo wiele hodowli trzody chlewnej. Ale to właśnie zakłady są winne bo ludziom płacili 4zł/kg świnki, a sami chcieli sprzedawać tę świnkę po 50zł/kg w wyrobach. To jest prawdziwa przyczyna problemu.
Precz z tymi krwiopijcami i korporacjami. Przywrócić normalność czyli stworzyć warunki rozwoju dla małych firm, ubojni, masarni, itd. żeby pojawiła się jakaś konkurencyjność to i ceny i jakość staną się przyzwoite. -
19.03.2023
Bojkot konsumencki dał popalić chciwcom . Cena wędliny powyżej 65.00 PLN . A rolnikowi za 1 kg żywca kilka pln
-
19.03.2023
Bardzo mnie cieszą problemy przetwórców mięsa. Gdy miałem swój sklep to cena dla mnie była wyższa niż sieci mały już detaliczna. No bo to sieć, im sprzedajemy po kosztach a na małych musimy zarobić. No to już nie ma małych na których można zarobić i jest płacz. Płaczcie o podajcie tak jak upadły dziesiątki tysięcy małych sklepów drenowanych cenami przez dostawców.
-
17.03.2023
Ja chcę jeść tanio z zagranicy. Poczujcie się jak my taxowkarze.
Tańsze to lepsze .pozdro dla ubera co ponad prawem polskim se śmiga
7