17.03.2023/13:31

Polskie zakłady przetwórcze cierpią z powodu nieuczciwych praktyk zagranicznych sieci. Tak twierdzi branża mięsna i prosi premiera o interwencję

Prezesi ośmiu organizacji i zrzeszeń reprezentujących sektor rolno-spożywczy podpisali się pod listem otwartym skierowanym do Mateusza Morawickiego.  Apelują w nim m.in. o natychmiastowe rozpoczęcia prac nad regulacją stosunków pomiędzy rolnikami, przetwórcami i sieciami handlowymi, tak aby każdy z uczestników rynku miał równoprawną pozycję negocjacyjną.

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit 8 bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

W ramach subskrybcji otrzymasz:
  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich
W ramach Prenumeraty WH Plus także:
  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET
Dodaj komentarz

4 komentarze

  • Nickt 20.03.2023

    Mięso pompowane wodą aż ocieka i wylewa się z paczki, a wędliny bez smaku i zapachu, też pełne wody i zagęstników, ze składem który trzeba czytać 10 min. A to wszystko za jakieś chore pieniądze w dodatku. Czy to jest normalne? Gdzie podziały się solidne, polskie normy i receptury? Gdzie są granice pazerności i etyki zawodowej skoro rolnik dostaje śmieszne grosze za tucznika? Przez 10 ostatnich lat zniknęło aż 200 tys. gospodarstw rolnych i w tym bardzo wiele hodowli trzody chlewnej. Ale to właśnie zakłady są winne bo ludziom płacili 4zł/kg świnki, a sami chcieli sprzedawać tę świnkę po 50zł/kg w wyrobach. To jest prawdziwa przyczyna problemu.

    Precz z tymi krwiopijcami i korporacjami. Przywrócić normalność czyli stworzyć warunki rozwoju dla małych firm, ubojni, masarni, itd. żeby pojawiła się jakaś konkurencyjność to i ceny i jakość staną się przyzwoite.

  • Polak 19.03.2023

    Bojkot konsumencki dał popalić chciwcom . Cena wędliny powyżej 65.00 PLN . A rolnikowi za 1 kg żywca kilka pln

  • Michał 19.03.2023

    Bardzo mnie cieszą problemy przetwórców mięsa. Gdy miałem swój sklep to cena dla mnie była wyższa niż sieci mały już detaliczna. No bo to sieć, im sprzedajemy po kosztach a na małych musimy zarobić. No to już nie ma małych na których można zarobić i jest płacz. Płaczcie o podajcie tak jak upadły dziesiątki tysięcy małych sklepów drenowanych cenami przez dostawców.

  • Juytr 17.03.2023

    Ja chcę jeść tanio z zagranicy. Poczujcie się jak my taxowkarze.
    Tańsze to lepsze .pozdro dla ubera co ponad prawem polskim se śmiga

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.
zobacz także