11.03.2020/12:07

Producenci soków apelują do senatorów RP w sprawie podatku cukrowego

Stowarzyszenie KUPS i pozostałe najważniejsze organizacje reprezentujące sadownictwo oraz przetwórstwo owoców i warzyw apelują do senatorów o przegłosowanie poprawki zakładającej całkowite wyłączenie z opłaty cukrowej nektarów oraz napojów z wysoką zawartością naturalnego soku i przecieru z owoców i warzyw.

– Wprowadzenie opłaty cukrowej na nektary i napoje owocowe i warzywne spowoduje szereg negatywnych skutków dla branży owocowo-warzywnej, w szczególności dla sadowników, małych i średnich przetwórców oraz dla konsumentów. Nie przyczyni się też do osiągnięcia celu prozdrowotnego, założonego w ustawie. Cała kategoria napojowa wykorzystuje tylko ok. 19 proc. cukru spożywanego w Polsce. W ustawie zabrakło natomiast opłaty na inne produkty w tym kategorie napojów alkoholowych jak piwa smakowe i typu radler – mówi Julian Pawlak, prezes Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.

Podwyżka cen spowoduje znaczące ograniczenie zbytu na polskie owoce i warzywa rzędu kilkudziesięciu tysięcy ton rocznie. Grozi to upadkiem części gospodarstw sadowniczych oraz małych i średnich firm przetwórczych, spowoduje szkody dla polskiej branży owocowo-warzywnej w szczególności dla producentów jabłek, a także wiśni, malin, czarnej porzeczki, aronii i marchwi. Ograniczanie zbytu na surowce od polskich sadowników, to poważny problem dla całego krajowego rynku sadowniczego. Polska jest jednym z największych producentów owoców i warzyw w Europie i jednym z największych na świecie. Ze względu na rosnącą konkurencję w eksporcie owoców i warzyw oraz ich przetworów bardzo ważne jest zagospodarowanie każdej tony polskich owoców i warzyw na rynku krajowym, także jako składnika do napojów i nektarów. Przykład Węgier, które zwolniły z opłaty cukrowej wszystkie napoje o wysokiej zawartości owoców i warzyw wskazuje, jak kraj może i powinien chronić swój rynek ogrodniczy.

Skutki finansowe dla całej branży owocowo-warzywnej, to straty liczone ostrożnie w setkach milionów złotych. Nie są to koszty ostateczne, gdyż należy się liczyć w kolejnych latach z bankructwami polskich małych i średnich firm, specjalizujących się w produkcji napojów owocowych i nektarów, likwidacji rodzinnych sadów zajmujących się uprawą flagowych krajowych owoców – co znacząco wpłynie na zmniejszenie wpływów do budżetu z tytułu podatków od działalności gospodarczej.

Ze względu na rosnącą inflację, a także prognozowane spowolnienie krajowej gospodarki, nakładanie kolejnych obciążeń podatkowych jest działaniem na szkodę przedsiębiorców i przedsiębiorczości w Polsce. – Branża sokownicza w Polsce już od wielu lat podejmuje działania w zakresie reformulacji poprzez podwyższanie wartości odżywczej nektarów i napojów, między innymi wykorzystując do ich produkcji nie tylko soki, ale także przeciery z owoców i warzyw, które wnoszą nie tylko błonnik, ale również wiele wartościowych witamin i  fitoskładników o właściwościach antyoksydacyjnych – zwraca uwagę prezes KUPS. I dodaje, że „przykładowo, na rynku pojawiły się już kilka lat temu napoje z udziałem soków, które nie są w ogóle dosładzane cukrem i zawierają do 60 proc. składnika owocowego i/lub warzywnego. Ale należy zaznaczyć, że napoje i nektary z cierpkich i kwaśnych owoców takich jak: porzeczki, wiśnie, aronie etc. muszą być dosładzane dla otrzymania akceptowalnego przez konsumenta smaku.   Dotychczasowe starania branży, związane z działaniami reformulacyjnymi, zostaną zniweczone. Producenci tych napojów ponosząc dodatkową opłatę, nie będą mieli możliwości finansowych, by kontynuować ten trend – podsumowuje prezes Pawlak.

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.