01.08.2016/15:35

Produkty regionalne mają wciąż pod górkę


Turystyka kulinarna i kupowane na miejscu regionalne miody, wina czy sery są dodatkową, atrakcją turystyczną. W Polsce cały czas nie ma jednak wystarczających regulacji prawnych, sprzyjających tym produktom – donosi Polskie Radio.

 

Właściciele gospodarstw agroturystycznych nie mogą obecnie sprzedawać gościom swoich produktów, a jednie serwować je w gospodarstwie. Sytuację ma zmienić ustawa o rolniczej sprzedaży detalicznej, która pozwoli sprzedawać legalnie produkty wytworzone w gospodarstwie z własnych surowców. Rolnicy będą mogli sprzedawać swoje produkty tylko konsumentowi finalnemu. Nowe regulacje prawne mają wejść w życie 1 stycznia 2017 roku.

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.