Rynek RPA znów otwarty na polski drób
Republika Południowej Afryki zniosła zakaz eksportu drobiu z Polski na tamtejszy rynek. Restrykcje zostały wprowadzone w związku z grypą ptaków, która wystąpiła w naszym kraju na przełomie 2016 i 2017 roku. Wyniki audytu przeprowadzonego w Polsce pod koniec lutego 2018 r. przez południowoafrykańskie służby weterynaryjne pozwoliły na ponowne otwarcie tego istotnego kierunku sprzedaży na mięso oraz produkty drobiowe z Polski. To duża szansa dla sektora drobiarskiego.
Zakaz eksportu drobiu z Polski został wprowadzony przez RPA w momencie wykrycia w naszym kraju ognisk grypy ptaków u drobiu, czyli na początku grudnia 2016 roku. Warto jednak zaznaczyć, że od połowy czerwca 2016 roku, kiedy to rynek Afryki Południowej został otwarty na produkty drobiowe pochodzące z Polski, do wejścia w życie zakazu, wyeksportowaliśmy w tym zaledwie kilkumiesięcznym okresie czasu prawie 5 tys. ton drobiu.
W całym 2016 roku z Unii Europejskiej do Afryki Południowej trafiło rekordowe 270 tys. ton mięsa drobiowego, a kraj ten był wówczas głównym odbiorcą unijnego drobiu. Tak wysoka liczba pokazuje, jak duży potencjał dla producentów i eksporterów ma tamtejszy rynek.
- W naszej ocenie, RPA to drugi po Chinach rynek, który oferuje polskim producentom tak duże perspektywy zbytu, zarówno pod względem ilościowym, jak i możliwości zagospodarowania elementów mniej atrakcyjnych dla konsumentów z Unii Europejskiej, takich jak chociażby ćwiartka z kurczaka. Jestem przekonany, że przywrócenie możliwości sprzedaży drobiu do RPA, tak bardzo oczekiwane w naszym środowisku, wpłynie na wzrost krajowego eksportu mięsa drobiowego i przyczyni się do rozwoju branży. Obecnie pozwolenie na wwóz mięsa i produktów drobiowych do Afryki Południowej posiada 13 polskich zakładów. Mam jednak nadzieję, że liczba ta będzie sukcesywnie rosnąć – mówi Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej (KRD-IG).
3