Rynek żywności eko – w Europie rośnie, w Polsce kurczy się
Sprzedaż żywności ekologicznej w Polsce w 2019 r. wyniosła wg Nielsena ok. 620 mln zł. Jednak na oficjalnym rynku eko maleje liczba podmiotów, w tym gospodarstw rolnych. Rośnie – znacznie mniej liczebna – grupa przetwórców. Najszybciej zwiększa się liczba importerów – dane zebrała "Rzeczpospolita".
Na koniec 2019 r. w oficjalnym systemie rolnictwa ekologicznego w Polsce funkcjonowało 20,2 tys. podmiotów – to spadek o 2 proc. rok do roku. Spadła też o 3 proc. liczba producentów rolnych – do 18,6 tys. Wzrosła za to o 6,3 proc. liczba przetwórców i obecnie jest to ok. 970 firm – wylicza "Rz".
Najszybciej rośnie liczba importerów – o 16,3 proc. Może to być związane z faktem, że wielu polskim rolnikom nie opłaca się sprzedawać płodów rolnych miejscowym przetwórcom, więc ich produkcja przetwarzana jest za granicą, a następnie w części importowana do Polski pod obcymi markami. Danymi o liczbie eksporterów Ministerstwo Rolnictwa nie dysponuje.
Różnie szacowana jest wartość rynku żywności ekologicznej w Polsce. Według wyliczeń Szkoły Głównej Handlowej w 2018 r. był on wart 1,3 mld zł w cenach netto. Analiza raportów spółek giełdowych daje wartość 1,1 mld zł. Nielsen z kolei oszacował sprzedaż produktów ekologicznych w 2019 r. na ok. 620 mln zł.
"Rzeczpospolita" przywołuje ponadto dane NIK, z których wynika, że w ciągu czterech lat liczba producentów ekologicznych w Polsce spadła o 19 proc., z ok. 25,5 tys. do 20,5 tys. w 2018 r., a powierzchnia upraw ekologicznych skurczyła się o ok. 25 proc. do ok. 485 tys. hektarów.
Czytaj więcej na łamach „Rzeczpospolitej”
1 komentarz
-
03.06.2020
Tak napisane, że nic się nie dowiesz...
1