19.10.2016/13:05

Sanepid w sklepie – jak przygotować się do kontroli?

Kontrole Inspekcji Sanitarnej często wywołują u właścicieli sklepów silne emocje. Jak dobrze się do nich przygotować? Przede wszystkim warto zapoznać się z rozporządzeniem nr 852/2004 zał II. Zawiera ono komplet wymogów, którym muszą sprostać wszystkie podmioty sektora spożywczego – także te, które zajmują się jedynie dystrybucją.

Teoretycznie w sklepach powinien funkcjonować system HACCP, ale w praktyce, ze względu na tzw. elastyczne podejście, ogranicza się to zazwyczaj do samych dobrych praktyk higienicznych. Jeśli mamy wątpliwości co do poszczególnych procedur, warto poradzić się konsultanta lub przynajmniej poszukać w internecie materiałów na temat praktycznej interpretacji niektórych przepisów ze wspomnianego rozporządzenia. Warto wiedzieć, że pierwsza kontrola, czyli tzw. odbiór sanepidu, jest najczęściej zapowiedziana, podobnie jak kolejne rutynowe oraz te związane ze sprawdzeniem realizacji decyzji pokontrolnych. – Niezapowiedziane mogą być natomiast kontrole interwencyjne, wynikające ze skarg, donosów i przypadków chorobowych – wskazuje Michał Kurek, koordynator Food Business Service w TÜV SÜD Polska.

Jak często?

W praktyce kontroli sanepidu można spodziewać się przynajmniej raz w roku. – Jeśli w wyniku rutynowej kontroli zapadną jakieś decyzje wymagające wdrożenia, to po terminie realizacji decyzji również można oczekiwać kontroli. Zdarzyć się mogą również wspomniane wcześniej kontrole interwencyjne. Na nie niestety nie ma limitu – zaznacza nasz rozmówca. Na koniec każdej kontroli urzędnik sporządza protokół, w którym zapisuje wszystkie uwagi i spostrzeżenia, do których należą m.in. pozytywne opinie lub zalecenia bądź ich brak.

W przypadku uchybień, które nie wymagają natychmiastowych działań, zostaje wydana decyzja o ich usunięciu w wyznaczonym terminie, zaś w przypadku poważnych uchybień obligatoryjna jest zarówno decyzja, jak i mandat. Jeśli uchybienia są na poziomie krytycznym, to oprócz tego, że na placówkę zostanie nałożony mandat, sklep może zostać także zamknięty.

Typowe błędy

W trakcie kontroli swoje obowiązki ma nie tylko detalista, ale też inspektor. Każdorazowo, przed przystąpieniem do wykonywania czynności kontrolnych, jest on zobowiązany do okazania kierownikowi sklepu legitymacji służbowej wraz z upoważnieniem właściwego państwowego inspektora sanitarnego oraz przedstawienia zakresu kontroli sanitarnej. Jak zauważa Michał Kurek, do najczęstszych błędów detalistów wykrywanych w trakcie kontroli sanepidu należą brak odpowiedniego nadzoru DDD (dezynfekcja, dezynsekcja, deratyzacja) oraz brak aktualnych badań pracowników na nosicielstwo.

Nierzadko zdarza się też, że reżim prowadzenia zapisów nie jest wystarczająco regularny. Jan Bondar, rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego, dodaje, że często stwierdzane są także: nieprawidłowości w obszarze zapewnienia czystości bieżącej, wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po upływie terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości i niezabezpieczenie przed zanieczyszczeniem nieopakowanych środków spożywczych. Zatem na te elementy należy zwrócić szczególną uwagę.



Dodaj komentarz

1 komentarz

  • majewski882822 24.09.2018

    Sam prowadzę hotel i jednym z ulubionych miejsc sanepidu, jak wynika z mojego doświadczenia, jest łazienka. Jak wiadomo – łazienek jest w hotelu sporo, bo każdy pokój ma oddzielną. Myślę, że podobnie jest w restauracjach czy barach – łazienka to zapalne miejsce, które wymaga regularnego sprzątania. Moim pracownikom zapewniam najlepsze produkty czystości, żeby sprzątanie nie było dla nich najgorszym zadaniem i po pewnym czasie zaczną je olewać. Sami przyznają, że domycie kamienia czy smug na umywalce lub pod prysznicem jest dużo łatwiejsze z Cifem Professional Washroom Cleaner 2in1 niż z każdym innym preparatem.

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.