02.02.2022/16:28

System Nutri - Score może uderzyć w segment produktów naturalnych [WYWIAD]

Obowiązek stosowania systemu Nutri - Score zczególnie uderzył by w producentów wytwarzających produkty naturalne, tradycyjne, regionalne, czy ekologiczne – mówi Barbara Groele, sekretarz generalny stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków. 

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit 8 bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z bycia naszym Subskrybentem!

W ramach subskrybcji otrzymasz:
  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 45 tys. materiałów dziennikarskich
  • Dostęp do wszystkich galerii zdjęć i materiałów wideo
  • Satysfakcję z przynależności do unikalnej społeczności ludzi ze świata handlu/FMCG skupionej wokół portalu wiadomoscihandlowe.pl - największego tego typu serwisu w Polsce
Dodaj komentarz

4 komentarze

  • Jurek 04.02.2022

    Igi - Same owoce i warzywa NIE mają dobrych ocen Nutri-Score, bo produkty proste (jak owoce i warzywa) nie są uwzględniane w ocenie.

    Weganka - oczywiście należy szukać rozwiązania dla komunikowania zasad prawidłowej diety, ale nie wydaje się, żeby Nutri-Score był dobrym rozwiązaniem. W grupie produktów, które uzyskują A, 26% jest wysokoprzetworzona, w B, aż 59%. Warto też sobie postawić pytanie, co tak realnie komunikuje ten system - czy będąc diabetykiem powinienem się nim kierować w takim samym stopniu jak człowiek zdrowy? Może to jest ładne, kolorowe, proste, ale czy sensowne? Mam sporo wątpliwości. To podanie na tacy zbyt łatwego rozwiązania. Jakoś nikt się nie pochylił nad tym, żeby lepiej wyedukować konsumentów. W zamian dostajemy ładnie opakowane, niezbyt przemyślane rozwiązanie.

  • Weganka 03.02.2022

    @Igi - oczywiście. Ruszyło lobby producentów soków, które atakuje Nutriscore poprzez wywiad z pseudo naukowcem.., który wypowiada się w każdym temacie...- wystarczy zajrzeć w google..

  • Igi 03.02.2022

    Sam fakt, że produkt jest tradycyjny lub naturalny, nie ma znaczenia z punktu widzenia prawidłowego żywienia. Wędliny i sery często mają dużo soli i tłuszczu, pieczywo - dużo soli.
    Autorka występuje w roli obrońcy produktów naturalnych i tradycyjnych, podczas gdy w rzeczywistości reprezentuje interesy producentów soków. Jak wiadomo soki nie są produktem owocowym o idealnym profilu, z powodu zawartości cukru, która wynosi przeciętnie 10%. Same owoce i warzywa mają dobre oceny Nutri-Score.

  • Weganka 03.02.2022

    Noooo lobbing producentów soków się mobilizuje jak widać:) - wiadomo nie od dawna, że w owocach jest dużo cukru i częste spożywanie soków owocowych nie jest wskazane. Nutri-score to właśnie pokazuje! - ta etykieta nie mówi NIE SPOŻYWAJ- ona wskazuje SPOŻYWAJ RZADZIEJ, a to oznacza spadek obrotu dla producentów soków. To proste , masz mniejsze zyski, to protestujesz przeciwko etykiecie, która tylko i wyłącznie pokazuje - SPOŻYWAJ NIEZBYT CZĘSTO, nie mówi, że to szkodliwe...

    A Pani Irina wypowiada się o straży granicznej, zakupie walonek, o operacjach urologicznych - jednym słowem ekspertka od wszystkiego:)

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.
zobacz także