20.05.2014/14:51

UE chce ograniczyć marnotrawstwo żywności

Likwidacja daty minimalnej trwałości w przypadku ryżu i makaronów niewiele zmieni, uważają specjaliści.

Bo wyrzuca się przeważnie owoce, warzywa, chleb, ciasta i dania gotowe – pisze portal bizne onet.pl. Według danych Niemieckiego Związku Handlu Detalicznego (HDE) nadruk „data minimalnej trwałości”, mógłby zniknąć w przyszłości również z opakowań z herbatą, kawą i żółtym serem. Bruksela planuje zmniejszenie o połowę marnotrawstwa żywności w Unii do 2025 roku,  ponieważ obecnie Europejczycy wyrzucają rocznie prawie 90 mln ton żywności.

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.