Wiceprezes Gobarto: Koncentrujemy się na uboju i przetwórstwie mięsa
Koncentrujemy się na obszarach kluczowych dla efektywnego realizowania naszej długoterminowej strategii, czyli na uboju wieprzowiny, rozwoju sieci dystrybucyjnej w kraju oraz rozwinięciu przetwórstwa mięsa – mówi Rafał Oleszak, wiceprezes i dyrektor finansowy Gobarto.
Dawne PKM Duda nie widzi dla siebie przyszłości w sektorze wołowiny. - Dlatego w 2016 roku podjęliśmy decyzję o likwidacji oddziału spółki w Hucie i zakończeniu działalności w zakresie uboju wołowego – komentuje Rafał Oleszak. Zwraca uwagę, że zeszły rok w branży mięsnej charakteryzował się przede wszystkim wyhamowaniem tendencji spadkowej w zakresie cen trzody chlewnej, wywołanej przez nałożenie rosyjskiego embargo oraz rosnącą podaż mięsa ze strony krajów Unii Europejskiej.
Ponad 2-letnie zniżki skończyły się w połowie ub. r. Od tego czasu obserwowany jest znaczący wzrost cen skupu, który najwyraźniej zaznaczył się w grudniu, kiedy ceny trzody były wyższe rok do roku aż o 33 proc. Wyższe ceny uzyskiwane za surowiec wieprzowy wpłynęły na poprawę sytuacji hodowców trzody chlewnej, dla których produkcja stała się bardziej opłacalna niż miało to miejsce w latach wcześniejszych.
Poprawa ekonomicznych warunków prowadzenia hodowli świń natychmiastowo przełożyła się na większą skalę produkcji. Według wstępnych danych GUS pogłowie świń w grudniu 2016 r. liczyło 11 107,5 tys. sztuk, wykazując w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku wzrost o 4,9 proc. To dowód na stałe odwrócenie trendu spadkowego w obszarze pogłowia, obserwowanego na przestrzeni ostatnich 10 lat.
Wzrost cen skupu w 2016 r. nie był zjawiskiem typowo lokalnym i dotykającym tylko Polski. Ceny trzody rosły globalnie, głównie za sprawą Chin, które w zeszłym roku istotnie zwiększyły zapotrzebowanie na mięso. Największy wzrost importu mięsa Państwo Środka zarejestrowało z krajów Unii Europejskiej. Z uwagi na embargo na import wieprzowiny nałożone na nasz kraj polskie spółki mięsne nie mogły i nadal nie w pełni mogą być bezpośrednimi beneficjentami tego zjawiska.
1