Włosi nagradzają za niemarnowanie żywności
Polski projekt ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności zakłada kary finansowe dla detalistów za wytwarzanie odpadów. Włosi zamierzają nagradzać tych, którzy nie będą marnować żywności i lekarstw – informuje Interia.
Włoski Senat przyjął przepisy, których celem jest ograniczenie ilości produktów spożywczych trafiających na śmietnik lub do utylizacji. Rząd, który wystąpił z inicjatywą legislacyjną, za cel postawił sobie uratowanie przed wyrzuceniem miliona ton żywności rocznie. Bezpłatne przekazywanie żywności stanie się znacznie prostsze, a darczyńcy mogą liczyć na ulgi podatkowe.
Jak podaje Interia, codziennie we Włoszech wyrzuca się 1300 ton pieczywa, ale na mocy nowych przepisów niesprzedane w ciągu 24 godzin pieczywo będzie można przekazać w formie darowizny instytucjom i organizacjom dobroczynnym.
Włoskie organizacje pomocowe szacują, że gdyby tylko wszystkie instytucje publiczne, w tym mające stołówki urzędy i szkoły, oddawały na cele dobroczynne po 20 posiłków dziennie, można by rozdać dodatkowo 7 milionów porcji najbiedniejszym.
1