Wstrzymanie importu wieprzowiny do USA przez pomyłkę?
W zeszłym tygodniu Stany Zjednoczone wstrzymały czasowo import polskiego mięsa wieprzowego. Jako przyczynę podano, że do USA trafiła wieprzowina z zakładów znajdujących się w strefie z ograniczeniami związanymi z afrykańskim pomorem świń (ASF). Jednak według Głównego Inspektora Weterynarii doszło do pomyłki związanej z określeniem statusu miejsc, z których pochodziło wyeksportowane mięso.
Jak podaje MPiT w komunikacie, Główny Inspektor Weterynarii Paweł Niemczuk zapewnił, że szczegółowe informacje dotyczące miejsc, z których eksportujemy wieprzowinę do Stanów Zjednoczonych, trafiły już drogą formalną do właściwych instytucji w Waszyngtonie. Niemczuk liczy, że przedstawione wyjaśnienia spowodują szybką korektę podjętej decyzji. Obydwie strony pozostają w kontakcie roboczym do ostatecznego wyjaśnienia sprawy.
Przypomnijmy, że w zeszłym tygodniu minister Jadwiga Emilewicz spotkała się z zastępcą ambasadora Stanów Zjednoczonych E. F. Green’em w celu rozwiania nieporozumień wokół handlu wieprzowiną z USA.
3