22.10.2018/14:03

Wstrzymanie importu wieprzowiny do USA przez pomyłkę?

W zeszłym tygodniu Stany Zjednoczone wstrzymały czasowo import polskiego mięsa wieprzowego. Jako przyczynę podano, że do USA trafiła wieprzowina z zakładów znajdujących się w strefie z ograniczeniami związanymi z afrykańskim pomorem świń (ASF). Jednak według Głównego Inspektora Weterynarii doszło do pomyłki związanej z określeniem statusu miejsc, z których pochodziło wyeksportowane mięso.

Jak podaje MPiT w komunikacie, Główny Inspektor Weterynarii Paweł Niemczuk zapewnił, że szczegółowe informacje dotyczące miejsc, z których eksportujemy wieprzowinę do Stanów Zjednoczonych, trafiły już drogą formalną do właściwych instytucji w Waszyngtonie. Niemczuk liczy, że przedstawione wyjaśnienia spowodują szybką korektę podjętej decyzji. Obydwie strony pozostają w kontakcie roboczym do ostatecznego wyjaśnienia sprawy.

Przypomnijmy, że w zeszłym tygodniu minister Jadwiga Emilewicz spotkała się z zastępcą ambasadora Stanów Zjednoczonych E. F. Green’em w celu rozwiania nieporozumień wokół handlu wieprzowiną z USA.

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.