REKLAMAKORAL - Lodowa Finezja - Baner Główny (czerwiec-lipiec 2018)

(fot. ŁR)

O produkcie premium mówimy wówczas, gdy wyrób trafiający na rynek został szczególnie dopracowany pod względem smaku, składu i opakowania. Liczba takich artykułów w branży mięsnej rośnie z roku na rok.

REKLAMADANONE - Danonki - Belka w artykułach (lipiec 2018r.)

Polacy coraz bardziej restrykcyjnie podchodzą do obecności w produktach wzmacniaczy smaku, barwników, aromatów i innych dodatków. Dlatego zwiększa się oferta wyrobów o wysokiej zawartości mięsa, bez konserwantów i z tzw. czystą etykietą.

Wysokie wymagania

– Wybierając produkt z kategorii premium, konsumenci zwracają uwagę na opakowanie, cenę, zawartość mięsa. Takich produktów nie kupujemy na kilogramy, sięgamy raczej po odpowiednio wymierzone porcje, dzięki czemu możemy skosztować różnych smaków – mówi Ewa Mielnicka, menadżer ds. PR w firmie JBB.

Krzysztof Domka, starszy menadżer ds. marki w spółce Krakowski Kredens Tradycja Galicyjska, mówi, że jego firma dokłada wszelkich starań, by przy produkcji wędlin ograniczać wszelkiego typu substancje dodatkowe takie jak: wypełniacze, wzmacniacze smaku czy konserwanty. – Duży nacisk kładziemy na pożądane cechy produktów, jak ilość mięsa w wędlinach. Wędliny z Krakowskiego Kredensu charakteryzuje więc niska wydajność, co znaczy, że ze 100 g mięsa uzyskujemy mniej niż 100 g wędliny. Dla przykładu Kiełbasa Krakowska powstaje ze 190 g mięsa na 100 g gotowego wyrobu.

Zdaniem Tomasza Tarczyńskiego, group brand managera w spółce Tarczyński, produkty premium wyróżniają się oczywiście szeroko rozumianą wysoką jakością. – Wiąże się to zarówno z wykorzystaniem odpowiednio wyselekcjonowanego mięsa i specjalnych mieszanek przypraw, jak również z samym procesem produkcji i pakowania. Wysoka jakość to dbałość o najdrobniejsze szczegóły na każdym etapie produkcji.

Eryk Kaliś, specjalista ds. wsparcia sprzedaży w ZMB Białystok, podkreśla, że artykuły z półki premium wytwarzane są z użyciem tradycyjnych metod. – Produkty tworzone są w oparciu o starannie wyselekcjonowane składniki oraz sprawdzone receptury – mówi.

Oferta

Rosnące zainteresowanie klientów, a co za tym idzie – detalistów, powoduje, że producenci zwiększają udział wyrobów premium w swoim portfolio. Konspol oferuje m.in. linię produktów Natura – bez dodanych konserwantów, bez glutenu, wyprodukowanych w oparciu o tradycyjne przepisy i naturalne przyprawy.

W przypadku JBB do produktów klasy premium zaliczane są wszystkie wyroby z linii Masarnia u Józefa. W tej kategorii zawierają się również ostatnie nowości marki – Kiełbasa Dobropolska o zawartości 95 proc. mięsa, Kiełbasa z Piersi o mięsności 93-proc. czy Parówki z Szynki z mięsnością na poziomie 90 proc.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 4

  • 4
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony