15.12.2016 / 12:45
StoryEditor

Szara strefa zjada gastronomię w Polsce

(materiały prasowe)
Nawet powyżej 50% obrotów – tyle może wynosić poziom szarej strefy w pojedynczym punkcie gastronomicznym. Zjawisko maleje wraz z profesjonalizacją zarządzania i sformalizowaniem sprzedaży w restauracji. W efekcie wśród dużych sieci gastronomicznych poziom szarej strefy szacuje się już tylko na około 5% - wynika z badań przedstawionych przez Krajową Radę Gastronomii i Cateringu w raporcie „Przeciwdziałanie szarej strefie w Polsce poprzez efektywny wymiar sprawiedliwości”, wydanym przez Global Compact Poland.

Szara strefa w gastronomii objawia się najczęściej poprzez unikanie pełnego rejestrowania obrotów, zatrudnienia czy przychodów uzyskiwanych przez obsługę. Ma to na celu uniknie...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 95% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

15.07.2025 / 11:57
StoryEditor
Sieć dyskontów z ograniczeniami kredytowymi od dostawców. Władze firmy: To nieprawda
Dyskont przemysłowo-spożywczy brytyjskiej sieci Poundland

Brytyjska sieć dyskontów Poundland, którą kilka tygodni temu firma Pepco sprzedała amerykańskiemu funduszowi Gordon Brothers, według doniesień medialnych może mierzyć się z poważnymi problemami. Jak informuje dziennik „The Times”, najwięksi dostawcy, w tym globalne marki takie jak Nestlé i Procter & Gamble (P&G), mieli zaostrzyć warunki kredytowe wobec sieci. Poundland jednak stanowczo zaprzecza tym informacjom.

Czy dostawcy ograniczyli kredyty dla sieci dyskontów?

W ostatnich dniach w brytyjskich mediach pojawiły się nieoficjalne doniesienia o zmniejszonej dostępności produktów na pó...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 94% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

14.07.2025 / 18:09
StoryEditor
Trzy nowe pizzerie Da Grasso otwarte. Będą promowane akcją 400 darmowych pizz
Trzy nowe pizzerie Da Grasso otwarte. Promowane akcją 400 darmowych pizz (fot. Da Grasso Bytom/Facebook)

Da Grasso to największa franczyzowa sieć pizzerii w Polsce. Właśnie otworzyła kolejne pizzerie w Polsce. Gdzie są nowe lokale? Na jakie wspacie mogą liczyć franczyzobiorcy?

 

Trzy nowe pizzerie Da Grasso na rynku

W poniedziałek 14 lipca spółka Da Grasso poinformowała, że jej sieć od czewca powiększyła się o kolejne trzy pizzerie. 

Nowe pizzerie Da Grasso zostały otwarte w Koninie, Gdańsku i Bytomiu. Wszystkie lokalne są otwarte siedem dni w tygodniu, ale różnią się charakterem lokalu.

  • Da Grasso Bytom (Rynek 12, Bytom);
  • Da Grasso Konin (Przemysłowa 9, Osiedle V, pawilon Rondo);
  • Da Grasso Gdańsk-Przymorze (ul. Obrońców Wybrzeża 17, Gdańsk), Lokal realizuje wyłącznie zamówienia z dostawą pod wskazany adres lub z odbiorem osobistym.

Nowa oferta feanczyzowa Da Grasso - firma bierze na siebie połowę kosztów

Warto dodać, że restauracje Da Grasso, które w tym roku dołączają do sieci funkcjonują w ramach tzw. "nowej oferty franczyzowej". Sieć twierdzi, że jest to znaczne ułatwienie na starcie funkcjonowania lokalu, gdyż Da Grasso partycypuje bowiem w kosztach (do 50 proc.). Franczyzodawca udziela też wsparcia administracyjnego i prawnego. Frima gwarantuje także szerokie działania marketingowo-promocyjne i pełne wsparcie już po uruchomieniu lokalu. Franczyzobiorca może liczyć także na pomoc przy poszukiwaniu odpowiedniego lokalu.

 

Promocja nowych resturacji Da Grasso na lokalnym rynku

Etap przygotowań kończy się uroczystym otwarciem restauracji. W ramach uruchomienia pizzeri sieć zapewnia wsparcie marketingowe i sprzedażowe w postaci konkursów i rabatów dla osób odwiedzających w tym dniu lokal.

Ważnym elementem takiej promocji jest specjalna akcja przeprowadzana zazwyczaj dwa-trzy miesiące od uroczystego otwarcia lokalu. Kampania „400 darmowych pizz do rozdania w każdy poniedziałek” skierowana jest do klientów nowo powstałych pizzerii Da Grasso. x`

Właściciele lokalu pozostają w stałym kontakcie z centralą Da Grasso oraz mają wyznaczonego dedykowanego koordynatora, który odpowiada na pojawiające się pytania oraz pozwala pokonywać ew. pojawiające się przeszkody. Każdy lokal jest sukcesywnie promowany poprzez działania marketingowe (m.in. materiały BTL, kampanie wizerunkowe w Internecie, mediach tradycyjnych i reklamę OOH).

Jakie są koszty franczyzy Da Grasso?

Osoby, które myślą o otworzeniu resturacji pod szyldem sieci Da Grasso powinny być przygotowane na uiszczenie jednorazowej opłaty licencyjnej w kwocie 12 000 zł netto. Opłaci też około 6,5 proc. prowizji od zamówień jakie przejdą przez jego pizzerię, a zostały zamówione za pośrednictwem Call Center lub stronę firmową. 

Franczyzobiorca musi także liczyć się kolejnym wydatkiem w postacie stałej, miesięcznej opłaty marketingowego, która wynosi 2000 zł netto i jest niezależna od obrotu.

Natomiast szacowana minimalna wartość inwestycji na otwarcie restauracji to koszt około 200 tys. zł dla lokalu Ekspres, czyli obiektu obsługującego zamówienia wyłącznie z dostawą, na wynos lub z odbiorem osobistym. W przypadku klasycznej restauracji mininalna wartość inwestycji jest szacowana na około 300 tys. złotych. 

Da Grasso szuka nowych franczyzobiorców

Da Grasso to obecnie największa franczyzowa sieć pizzerii w Polsce. W jej skład wchodzi około 190 lokali w całym kraju.

Aktualnie sieć poszukuje partnerów franczyzowych w kilkunastu miastach Polski m.in. w:

  • Oławie,
  • Mielcu,
  • Kościerzynie,
  • Dębicy,
  • Krośnie,
  • Inowrocławiu,
  • Lesznie,
  • Gnieźnie,
  • Świdnicy,
  • Tarnobrzegu.

image

Ekspansja Da Grasso. Franczyzowa sieć pizzerii planuje podwoić liczbę restauracji.

16. lipiec 2025 10:45