Oświadczam, że mam ukończone 18 lat i chcę zobaczyć ten artykuł.

08.05.2024 / 18:14
StoryEditor

Włoski producent alkoholi rozpycha się na francuskim rynku. Campari przejmuję markę Courvoiser

Włoska grupa Campari przejęła kolejną francuską markę. Tym razem jej łupem padł koniak Courvoisier (fot. Shutterstock)
Dwie grupy alkoholowe – włoska Campari i amerykańska Beam Suntory wspólnie zdecydowały o losach trzeciej francuskiej. Mowa o założonej w 1828 r. grupie Courvoisier, której perłą w koronie jest koniak pod tą samą marką i którą będzie teraz należeć do Włochów.

Rozmowy na temat tej przejęcia 100 proc. udziałów spółki Beam Holding France, która formalnie była poprzednim (notabene piątym z kolei) właścicielem grupy i marki Courvoisier toczyły się od grudnia ub.r. - informuje „Rzeczpospolita”, powołując się na agencję AFP.

Warunki transakcji między stroną włoską i amerykańską zostały ustalone w lutym br., a 2 maja br. została ona sfinalizowana. W efekcie włoska grupa Campari weszła w posiadanie marki Courvoisier, czyli koniaku pozycjonowanego w segmencie premium. Kosztowało ją to 1,08 mld euro. Dodatkowo Campari ma dołożyć dotychczasowemu właścicielowi maksimum 112 mln euro w 2029 r. Strony ustaliły, że ostateczna wysokość tej dopłaty będzie uzależniona od wyników sprzedaży Courvoisiera w 2028 r.

Campari na zakupach we Francji

Dzięki tej transakcji Campari umocni swoją pozycję we Francji, a także zwiększyć obecność w Stanach Zjednoczonych. Jeśli chodzi o kraj nad Sekwaną, to Włosi zakupy na nią robią już od kilku lat. W 2016 r. Campari przejęło producenta likierów Grand Marnier, w 2017 r. zostało zaś właścicielem koniaku Bisquit Dubouche. Potem była krótka przeprawa, po której nastąpiły kolejne przejęcia. W roku 2019 r. pod skrzydła włoskiej grupy trafiły rumy Trois Rivieres i La Mauny, w 2020 r. szampan Lallier, a w 2022 r. aromatyzowany likier Picon.

Czy sprzedaż koniaku Courvoisier nabierze wiatru w żagle?

Campari to międzynarodowa grupa z siedzibą w Mediolanie, obecna w 190 krajach. Za sprawą zakupów rozpoczętych w 1995 r. w jej portfolio znajduje się aktualnie 48 marek aperitifów, wermutów, win musujących, likierów, szampana, wódek, tequili, ginu, mezcala, rumów, koniaków. Jeśli chodzi o te ostatnie, to nie było wśród nich znanej marki, a na rynku do wzięcia pozostały już tylko dwa brandy: Camus i Courvoisier.

W ocenie ekspertów marka Courvoisier jest warta wydania na nią 1,2 mln euro, ponieważ jest rozpoznawalna na całym świecie i ma ona duży, niewykorzystany dotąd potencjał sprzedażowy.

09.11.2025 / 11:15
StoryEditor
Kieliszek sake z Robertem De Niro w Warszawie. W nocy w Nobu rozbijano beczki
Robert De Niro, Chef Nobu Matsuhisa i Meir Teper spotkali się w Nobu Hotel Warsaw, by celebrować tradycyjną Ceremonię Sake

Warszawa była sceną wyjątkowego wydarzenia – Robert De Niro, Chef Nobu Matsuhisa i Meir Teper spotkali się w Nobu Hotel Warsaw, by celebrować tradycyjną Ceremonię Sake. Ten rytuał, pełen symboliki i elegancji, połączył kulturę Japonii z polską gościnnością.

Trzej założyciele Nobu w Warszawie

W sobotni wieczór, 10 listopada 2025 roku, Nobu Hotel Warsaw gościł założycieli globalnego imperium Nobu: legendarnego aktora Roberta De Ni...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 95% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

17.11.2025 / 09:51
StoryEditor
Danone zamyka kolejny zakład i zwolni 117 osób. Na decyzji giganta zyska Polska
Danone zamyka kolejny zakład i zwolni 117 osób. Na decyzji giganta zyska Polska (fot. Danone + Shutterstock)

Danone zamknie kolejny zakład produkcyjny, co może oznaczać utratę pracy dla 117 osób. To już kolejne cięcia u mlecznego giganta w tym roku. Na tej decyzji może jednak zyskać Polska. W jaki sposób?

W artykule przeczytasz:

  • Danone zamyka zakład we Francji – winna demografia?
  • Co się stanie z pracownikami zamykanej fabryki Danone?
  • Na zamknięciu francuskiej fabryki skorzysta zakład Danone w Opolu?
  • Danone zamyka też inne zakłady w Europie
  • Danone poprawia wyniki sprzedaży

Danone zamyka zakład we Francji – winna demografia?

Danone planuje zamknięcie zakładu produkcyjnego Blédina we Francji. Pracownicy mieli dowiedzieć się o takich planach na początku listopada. Zakład specjalizuje się w produkcji kaszek dla niemowląt marki Blédina oraz linię produktów Phosphatine, czyli produktów wzbogaconych żelazem, które są przeznaczone dla dzieci w Afryce. Wyroby z francuskiej fabryki trafiają głównie na rynek europejski i afrykański.  

– Takie rozwiązanie pojawia się ze względu na sytuację na rynku. Od ponad dekady obserwuje się powolny spadek aktywności na strukturalnie kurczącym się rynku w Europie i w złożonej sytuacji rynkowej w Afryce – wyjaśnia Danone w oświadczeniu dla portalu Just Food.

Co się stanie z pracownikami zakładu Danone z Francji?

Mleczny gigant zapewnia jednocześnie, że pracownicy, których obejmą zwolnienia będą mogli liczyć na alternatywne stanowiska pracy we Francji. Część z nich być może znajdzie zatrudnienie w pobliżu zakładu Blédina w regionie Owernia-Rodan-Alpy.

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 73% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

19. listopad 2025 14:41