09.05.2022 / 10:43
StoryEditor

Wśród polskich start-upów spożywczych są już kandydaci na jednorożce. Trendy rynkowe sprzyjają branży foodtech [WYWIAD]

Piotr Grabowski, współzałożyciel foodtech.ac (fot. Łukasz Rawa/wiadomoscihandlowe.pl)
- Już teraz bardzo mocno gonimy zachodni rynek, oczywiście jesteśmy mocno z tyłu. Globalnie inwestycje w branżę foodtech to między 40 a 50 mld dolarów w 2021 roku. W 2020 roku było ponad 22 mld dolarów, czyli mamy praktycznie dwukrotny wzrost w ciągu jednego roku - mówi w wywiadzie dla portalu wiadomoscihandlowe.pl Piotr Grabowski, współzałożyciel akceleratora start-upów spożywczych foodtech.ac.

W polskim techfoodzie są potencjalne jednorożce?

Moim zdaniem są. Na rynku międzynarodowym są już takie start-upy, które można określić mianem spożywczego jednorożca tj. Beyo...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 98% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

22.06.2025 / 20:42
StoryEditor
Polacy dostali Oskara za wódkę i pokonali Francuzów. Światowy sukces polskiej destylarni w San Francisco
Na zdjęciu: Sebastian Wojtalak (wyższy blondyn) i Paweł Patrzałek, założyciele destylarni Sedina w Szczecinie

Szczecińska trzykrotnie filtrowana wódka Sedina, produkowana lokalnie na Pomorzu Zachodnim, zdobyła złoty medal w prestiżowym konkursie "2025 San Francisco World Spirits Competition". Sukces butikowej szczecińskiej destylarnia Sediny to dowód na to, że świat docenia polskie rzemiosło i jakość.

Konkurs "2025 San Francisco World Spirits Competition", to najważniejsze i najbardziej cenione wydarzenie branży spirytusowej na świecie – powszechnie uznawane za odpo...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 91% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

28.06.2025 / 10:00
StoryEditor
Paul stawia już nie tylko na lotniska. Lagardère Travel Retail zmienia strategię marki
Lokal Paul (fot. materiały prasowe)

Lagardère Travel Retail po raz pierwszy wprowadza markę Paul poza strefy lotnisk i dworców. Nowa restauracja w warszawskim Royal Wilanów to nie tylko symbol jubileuszu, ale też istotna zmiana w strategii firmy. Czy ekspansja poza "travel retail" okaże się dla Paul krokiem w dobrą stronę?

Pod koniec czerwca w centrum biznesowym Royal Wilanów w Warszawie został otwarty pierwszy w Polsce lokal marki Paul zlokalizowany poza strefami lotnisk i dworców. Restauracja po...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 95% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

04. lipiec 2025 04:10