17.04.2019/13:38

Alarm w Niemczech: bakterie odporne na antybiotyki w co drugiej próbce mięsa drobiowego!

W badaniu przeprowadzonym przez organizację pozarządową Germanwatch pobrano próbki mięsa drobiowego, oferowanego przez popularne sieci dyskontowe. W 56 proc. próbek wykryto patogeny odporne na antybiotyki. W jednej trzeciej próbek była to oporność na antybiotyki o priorytetowym znaczeniu dla ludzi.

Organizacja Germanwatch, zajmująca się ochroną środowiska oraz konsumentów, przebadała próbki mięsa drobiowego, pobrane w sklepach sieci dyskontowych Lidl, Netto, Real, Aldi (Nord i Sud) oraz Penny. Badanie przeprowadzono na zlecenie tych sieci.

Przebadano 59 porcji mięsa drobiowego. W 56 proc. próbek wykryto patogeny odporne na antybiotyki. Co piąta próbka zawierała mikroby z kilkoma różnymi rodzajami odporności. Więcej niż co trzecia próbka zawierała bakterie odporne na tzw. antybiotyki rezerwowe – stosowane w przypadku konieczności leczenia szpitalnego osób zarażonych drobnoustrojami lekoopornymi.

Z pięciu sieci dyskontowych pobrano po 12 próbek – łącznie 60 – ale jedna próbka z sieci Penny uległa uszkodzeniu i zanieczyszczeniu w transporcie, została więc odrzucona. W przypadku sieci Penny stwierdzono zanieczyszczenie 80 proc. próbek, w przypadku Aldi 75 proc., Netto ponad 50 proc. oraz ok. jednej trzeciej próbek z sieci Lidl i Real.

Co niezmiernie ważne, wszystkie próbki pochodziły od jednej z czterech największych grup ubojni drobiu w Niemczech: PHW Group, Sprehe Group, Plukon Germany i Rothkötter Group. Jak wynika z badania, żadna z tych firm nie dostarczyła do sieci detalicznych mięsa całkowicie wolnego od zanieczyszczeń.

– Nasze badania pokazują, jak częsta jest obecność bakterii odpornych na antybiotyki w mięsie drobiowym. Mogą one sugerować, że rząd federalny przegrał walkę o wyeliminowanie antybiotyków z przemysłowej produkcji mięsa drobiowego – mówi Reinhild Benning, ekspert ds. rolnictwa w Germanwatch.

Dr. Gerd Ludwig Meyer, lekarz internista z Nienburga, ilustruje związane z obecnością lekoopornych mikroustrojów ryzyko dla konsumentów i mieszkańców wsi:

– Ludzie mogą się zarażać tymi bakteriami drogą pokarmową lub oddechową. Według WHO, ok. 700 tys. ludzi umiera rocznie z powodu takich infekcji. W samych Niemczech, według instytutu Roberta Kocha, jest to nawet 4 tys. zgonów.

Organizacja Germanwatch zbadała ponadto 11 próbek mięsa drobiowego pochodzącego z ubojni przy gospodarstwach rolnych z terenu całych Niemiec. Tylko w jednej stwierdzono obecność drobnoustroju MRSA (9 proc.) W przypadku sześciu próbek drobiu z produkcji organicznej i uboju rzemieślniczego nie wykryto żadnych lekoopornych patogenów.

– Rząd federalny jest szczególnie odpowiedzialny nie tylko za zdrowie społeczeństwa niemieckiego, ale także za zdrowie obywateli innych krajów, jako że w ubiegłym roku Niemcy wyeksportowały ponad milion ton mięsa drobiowego. Przemysł drobiarski wraz z mięsem eksportuje oporność na antybiotyki i inne związane z tym zagrożenia zdrowotne, także do krajów ze słabym systemem ochrony zdrowia – podsumowuje Reinhild Benning.

Źródło: germanwatch.org

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.