15.05.2017/15:46

Handel otwiera się na współpracę z bankami żywności

Przyjmuje się, że co roku na świecie marnuje się jedna trzecia wyprodukowanej żywności. Według szacunków Komisji Europejskiej z 2012 roku w krajach Unii jest to średnio 89 mln ton, czyli 179 kg na osobę. Większość jedzenia (42 proc.) trafi a do kosza w gospodarstwach domowych, ale aż 5 proc. żywności jest wyrzucane na etapie dystrybucji, co generuje koszty rzędu 10 mld euro rocznie.

Limit 8 bezpłatnych artykułów został wyczerpany.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

W ramach subskrybcji otrzymasz:
  • Specjalną cenę promocyjną do dnia startu Retail & FMCG Congress;
  • Najważniejsze informacje z branży;
  • Archiwum blisko 40 000 profesjonalnych tekstów;
Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.