Magdalena Kowalewska, analityk BNP Paribas: Przed branżą mięsną coraz większe wyzwania
Polska jest znaczącym producentem mięsa w Unii Europejskiej. W zeszłym roku nasz kraj był największym producentem drobiu, czwartym producentem wieprzowiny i siódmym producentem wołowiny w Unii Europejskiej.
Branża mięsna ma istotny udział w polskim sektorze rolno-spożywczym. Przychody ogółem tej branży w 2018 roku wyniosły blisko 71 mld zł. Udział mięsa i podrobów jadalnych w wartości eksportu produktów rolno-spożywczych wyniósł wtedy 17% i był największy spośród wszystkich kategorii. Jak wynika z szacunków IERiGŻ, w 2018 roku w branży mięsnej funkcjonowało około 1155 przedsiębiorstw.
Trudne czasy
W 2019 roku sytuacja na rynku mięsa w Polsce była dość burzliwa. Na rynku wołowiny zeszły rok rozpoczął się od tzw. afery leżakowej, związanej z wykryciem nieprawidłowości w jednym z zakładów mięsnych. Z kolei na rynku wieprzowiny ten okres charakteryzował się niskimi cenami skupu żywca, jednak na przełomie marca i kwietnia 2019 roku nastąpił ich silny wzrost. Skutkowało to znaczną poprawą opłacalności chowu trzody chlewnej. W obliczu wydarzeń, które miały miejsce na rynku mięsa czerwonego, można stwierdzić, że rynek drobiu charakteryzował się względną stabilnością.
Niższa rentowność
W pierwszym półroczu ubiegłego roku rentowność branży mięsnej była niższa niż całego przemysłu rolno-spożywczego, chociaż wyniki finansowe za ten okres były lepsze niż przed rokiem. Przeciętne przychody ogółem (przedsiębiorstw zatrudniających powyżej 9 osób) w przeliczeniu na jedno przedsiębiorstwo branży mięsnej wyniosły 61 mln zł, czyli o blisko 11% więcej r./r. Pogorszeniu uległa natomiast rentowność. Przeciętnie wskaźnik EBITDA wyniósł 4,5%, czyli o 1,7 p.p. mniej niż rok wcześniej. Wynikało to między innymi ze zwiększenia poziomu kosztów, które przeciętnie, w przeliczeniu na jedno przedsiębiorstwo, wzrosły o 7% w relacji rocznej. Koszty materiałów, które są głównym składnikiem kosztowym, zwiększyły się średnio o 5,5%. Z kolei koszty wynagrodzeń były większe o 14,6%, koszty usług obcych o 16,3%, a koszty energii o 15,9% r./r.
Nowe wyzwania
Przed branżą mięsną nadal stoi wiele wyzwań. W ostatnim czasie coraz silniej akcentowane są kwestie związane z dobrostanem zwierząt, wpływem produkcji zwierzęcej na środowisko naturalne czy też aspekty etyczne. Dodatkowo producenci i przetwórcy mięsa muszą stawić czoła wyzwaniom związanym z chorobami zwierząt, takimi jak afrykański pomór świń (ASF) czy grypa ptaków, Brexitem, wzrostem kosztów pracy, zmianami prawnymi, a także ekologicznymi i społeczno-gospodarczymi. Zmieniają się również oczekiwania konsumentów, dotyczące nie tylko produktów finalnych, ale i całego procesu wytwórczego.