Maspex rozwija nowe rozwiązania żywnościowe dla pacjentów onkologicznych
W ramach wspólnoty EIT Food Maspex dołączył do kolejnego innowacyjnego i ważnego społecznie projektu – ONCOFOOD. Jego celem jest zaprojektowanie i rozwój zupełnie nowych rozwiązań żywnościowych, skierowanych do pacjentów onkologicznych, z uwzględnieniem nie tylko ich wymagań żywieniowych, ale także zmian sensorycznych. Jedzenie ma być przyjemniejsze, co pomoże zapobiegać ich niedożywieniu.
Ruszył kolejny projekt, w który Maspex angażuje się jako członek EIT Food. W ramach wspólnoty firma realizuje wiele działań wychodzących poza standardowe zadanie i cele producentów spożywczych, a które mają społeczną misję i mają służyć różnym grupom konsumentów. Jednym z nich jest właśnie ONCOFOOD, który łączy możliwości przemysłu żywnościowego z potrzebami medycyny.
Przeprowadzone badania pozwolą na opracowanie gamy rozwiązań żywieniowych ukierunkowanych na doświadczenia sensoryczne i wymagania żywieniowe pacjentów. Dodatkowo w projekcie wykorzystane zostaną innowacyjne rozwiązania technologiczne, takie jak drukarka 3D, które pozwolą na stworzenie nowych możliwości dla pacjentów, którzy ze względu na leczenie doświadczają trudności. W oparciu o wdrażane rozwiązania powstanie szeroka gama posiłków i przekąsek w nowoczesnej technologii.
Maspex dołączył do projektu wraz ze swoimi spółkami Fruktus Agros Nova i Ekoland, produkującymi żywność. Partnerzy pracujący w ramach tego także: AZTI, University of Reading, Uniwersytet Warszawski, NaturalMachines.
Założony w 1990 roku Maspex jest jedną z największych firm spożywczych w Europie Środkowo-Wschodniej. Jest obecnie zdecydowanym liderem na rynku soków, nektarów i napojów w Polsce i Rumunii oraz jednym z wiodących producentów na Węgrzech i w Bułgarii. Jest także liderem na tym rynku w Czechach i na Słowacji oraz jednym z głównych producentów na Litwie i Łotwie. Firma to również wiodący gracz na rynku wody w Rumunii.
4