27.10.2020/17:05

Nadchodzą gorsze czasy dla tłuszczów trans

Zwracając   uwagę   na   kwestie   zawartości   przemysłowych   tłuszczów   trans   w   produktach, Komisja   Europejska   wydała   rozporządzenie,   które   zaostrzy   dotychczasowe   regulacje. Wprowadza ono obowiązek limitowania zawartości przemysłowych izomerów trans kwasów tłuszczowych. 

Od  2 kwietnia  2021  roku maksymalna  dopuszczalna     zawartość przemysłowych tłuszczów trans w produktach spożywczych wyniesie 2g na 100g tłuszczu. Po tym terminie nie będzie można wprowadzać do obrotu żywności, w której limit ten jestprzekroczony. Dlatego   niektóre   produkty   gotowe,   wyroby   cukiernicze,   słodycze   mogą zniknąć   z   rynku,   a   niektóre   zmienią   swój   skład.   Rozporządzenie   nie   obejmuje produktów odzwierzęcych, czyli mięsa i nabiału, które będą niezmiennie dostępne.

Rozporządzenie 649  dotyczące ograniczenia zawartości   izomerów   trans   kwasów   tłuszczowych   w   żywności   (tzw. tłuszczów   „trans”), innych   niż   izomery   trans   kwasów   tłuszczowych   pochodzenia zwierzęcego, Komisja  Europejska wydała w  kwietniu  2019   roku.
  
Izomery   trans   kwasów   tłuszczowych   stanowią szczególny rodzaj nienasyconych kwasów tłuszczowych. W naszej diecie mogą pochodzić zdwóch źródeł   –   występując   w   produktach   pochodzenia   zwierzęcego   (mięso   i   nabiał)   lub powstając   w   sposób   przemysłowy   w   procesie   częściowego   uwodornienia/utwardzaniapłynnych olejów roślinnych. 

Tłuszcze   trans   znajdziemy   w   produktach   pochodzenia   zwierzęcego,   m.in.   mięsie   zwierząt przeżuwających,   np.   wołowinie,   mleku   krowim,   owczym,   kozim,   serach  czy  powszechnymmaśle, w którym stanowią nawet ok. 3-4% wszystkich tłuszczów. 

Drugi   typ   –   przemysłowe   tłuszcze   trans   –   powstają   w   procesie    częściowego uwodornienia/utwardzania  płynnych  olejów roślinnych. Proces częściowego uwodornienia/częściowego  utwardzenia   umożliwia   zmianę   konsystencji   oleju   z   płynnej   na stałą. Współcześnie przemysłowe tłuszcze trans możemy znaleźć w niektórych produktach gotowych, margarynach, wyrobach cukierniczych i słodyczach, jak popcorn, batoniki, ciastka, cukierki, herbatniki czy chrupki.

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.
zobacz także