11.01.2022/09:20

NIK alarmuje: regulacje, które miały zapobiegać marnowaniu żywności w praktyce niewiele dają

Od 20 września 2019 r. sklepy i hurtownie o powierzchni sprzedaży powyżej 400 mkw., za których przychody w co najmniej 50 proc. odpowiada żywność muszą przestrzegać przepisów ustawy przeciwdziałającej jej marnowaniu. Kontrola NIK wykazała jednak, że regulacje te są mało efektywne. 

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit 8 bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z bycia naszym Subskrybentem!

W ramach subskrybcji otrzymasz:
  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 45 tys. materiałów dziennikarskich
  • Dostęp do wszystkich galerii zdjęć i materiałów wideo
  • Satysfakcję z przynależności do unikalnej społeczności ludzi ze świata handlu/FMCG skupionej wokół portalu wiadomoscihandlowe.pl - największego tego typu serwisu w Polsce
Dodaj komentarz

2 komentarze

  • Zdziwko 12.01.2022

    Chyba się @Nickt nie orientujesz, co się dzieje na rynku, a perspektywa co się dzieje UK przysłoniła horyzont...; wszystkie sklepy wprowadziły obniżki cen na żywność bliżej terminu ważności, wszystko jest przeceniane, a przy marketach nie ma otwartych śmietników od dawna. Może lepiej poznać rynek w Polsce niż pisać bzdury?

  • Nickt 11.01.2022

    Dawno już pisałem, że śmietniki wokół marketów pełne są żywności. Należy natychmiast wprowadzić obowiązek przeceniania towarów i to progresywnego. W UK produkty zaczynają tanieć nawet na 7 dni przed upływem formalnego terminu przydatności i są sukcesywnie przeceniane. W efekcie sprzedaje się większość, nic się nie marnuje, a mniej zamożni mogą dodatkowo skorzystać na tym. W ostatnim dniu można dany produkt kupić nawet za 10% wartości bo odpowiedzialny sklep rozumie, że lepiej wziąć te 10% kwoty wyjściowej niż wyrzucić i dostać 0%. Codziennie też przeceniane są znacząco np. różnego rodzaju ciasta, desery i pieczywo. A u nas? Całe wory i kosze pieczywa i ciast lądują w śmieciach. To wszystko powinno być codziennie wykładane na przecenie. Swego czasu Geant prowadził w Polsce bardzo odpowiedzialną politykę niemarnowania żywności. Były tam całe lodówki nabiału, pieczywa, wędlin, owoców, itd. za pół ceny, często nawet jeszcze taniej. To był najlepszy dowód ile się tego marnuje i choć Geanta już nie ma to problem pozostał, ale żadna z popularnych sieci nie kwapi się do jego rozwiązania w sposób odpowiedzialny. Lepiej wyrzucić niż dać ludziom taniej.

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.
zobacz także