Restrykcje duszą gastronomię. Branża apeluje o poluzowanie ograniczeń
Od marca 2020 r. pandemia COVID-19 sparaliżowała sektor HoReCa w Polsce. Makro Cash and Carry Polska oraz organizacje wspierające gastronomię złożyły na ręce premiera Mateusza Morawieckiego i minister rozwoju Jadwigi Emilewicz apel o skrócenie, do niezbędnego minimum czasu, w którym restauracje i bary muszą pozostać zamknięte ze względu na walkę z koronawirusem.
Apel podpisały m.in. Kongres Szefów Kuchni, Warszawska Organizacja Turystyczna oraz Klub Szefów Kuchni, a także Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.
Ograniczenia, dotyczące życia społecznego i gospodarczego przyjęte w celu minimalizacji rozprzestrzeniania się pandemii, doprowadziły do zamknięcia wszystkich hoteli i praktycznie całkowitego ograniczenia działania lokali branży gastronomicznej. Obecna sytuacja zagraża istnieniu sektora gastronomicznego w Polsce.
Rozwój gastronomii jest istotnym czynnikiem wpływającym na rozwój społeczno – ekonomiczny naszego kraju. Jej znaczenie przejawia się m.in. zdolnością do tworzenia miejsc pracy, podnoszenia jakości życia lokalnych społeczności a także podwyższania konkurencyjności regionalnej. Polski sektor gastronomiczny charakteryzował się najwyższą w swej historii dynamiką rozwoju w ostatnich latach.
Przedłużenie blokady dla sektora gastronomicznego, nawet w przypadku obecnie proponowanych programów pomocy rządowej, może doprowadzić do powszechnego upadku branży. Tylko niewielki odsetek właścicieli firm gastronomicznych ma niezbędne rezerwy finansowe, by przetrwać obecną sytuację. Jeszcze przed kryzysem COVID-19 branża ta musiała stawić czoła wielu wyzwaniom. Kryzys działa w tej sytuacji jak katalizator.
Restrykcje przyjęte w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się pandemii, doprowadziły do zamknięcia wszystkich hoteli i praktycznie całkowitego ograniczenia działania lokali branży gastronomicznej. Obecna sytuacja zagraża istnieniu sektora gastronomicznego w Polsce. „Apelujemy zatem o złagodzenie obecnych restrykcji w celu ożywienia życia gospodarczego i publicznego, z wykorzystaniem środków ochronnych dla obywateli i pracowników branży” – piszą sygnatariusze apelu.
Proszą też o pilne opublikowanie i wdrożenie nowych standardów bezpieczeństwa, które pozwolą obiektom gastronomicznym na dostosowanie się do wyzwań funkcjonowania w nowej, post-epidemicznej rzeczywistości.
– Każdego dnia rozmawiamy z restauratorami, szefami kuchni i innymi pracownikami sektora gastronomii i wiemy, że obecna sytuacja to dla nich bezprecedensowe wyzwanie biznesowe, ale i społeczne – mówi Dominik Branny, prezes zarządu Makro Cash and Carry Polska. Wspólny apel branży i oczekiwane w jego wyniku decyzje rządu pomogą w ocaleniu w skali kraju setek lokali i wielu tysięcy miejsc pracy. Dziś bowiem, dla gastronomii liczy się każdy dzień.
1