REKLAMAMODERN-EXPO  - Baner Główny (styczeń-luty 2020)

(fot. Pixabay)

Spośród polskich restauracji już co piąta oferuje usługę dostawy jedzenia do domu czy biura. W ciągu ostatniego roku liczba takich miejsc się podwoiła – wynika z raportu firmy Stava, działającej na rynku dostaw, na który powołuje się Rzeczpospolita.

REKLAMA

Jak podaje gazeta, oznacza to, że zalety sieci doceniła większa część podmiotów działających na rynku restauracyjnym, niż choćby w handlu. Paliwem dla rozwoju tego segmentu rynku są zarówno nowe zwyczaje konsumentów, jak i ograniczenie handlu w niedzielę.

– Od kiedy w marcu 2018 roku wprowadzono nowe przepisy, wyraźnie zarysowała się różnica w weekendowym natężeniu zamówień. Przeciętnie w niedziele wolne od handlu było o 34 proc. więcej zamówień na dowóz niż w niedziele handlowe – podaje Stava w raporcie. W miastach mniejszych czy średnich już nawet co druga restauracja realizuje zamówienia do domu.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 0

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMA
do góry strony