27.03.2023 / 08:33
StoryEditor

Drożyzna na rynku mięsa spycha produkty markowe do narożnika. Marki własne królują

(zdj. ilustracyjne) (fot. Łukasz Rawa/wiadomoscihandlowe.pl)
Marki własne sieci handlowych – przede wszystkim dyskontów – spychają do narożnika produkty markowe z kategorii mięso i wędlina. Szalejąca drożyzna skłania konsumentów do poszukiwania jak najtańszych produktów – to wnioski z raportu Kantar i Grupy Blix, do którego dostęp uzyskała „Rzeczpospolita”.

Polacy są mięsożerni – 89 proc. spożywa mięso kilka razy w tygodniu lub częściej. Konsumpcja jest stabilna, mimo radykalnego wzrostu cen, który skłania jednak konsumentów do pos...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 91% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

14.10.2024 / 12:47
StoryEditor
Jak zostać dostawcą marki własnej Carrefour? Trzeba przejść kilka etapów
WIADOMOSCIHANDLOWE.PLWIADOMOSCIHANDLOWE.PL
Marki własne Carrefour to produkty, charakteryzujące się dobrym stosunkiem jakości do ceny. Fot. Sebastian Gora

Sieć zdradza, jak przebiega proces wprowadzania do sprzedaży nowych produktów private label. Obecnie Carrefour pod marką własną sprzedaje prawie 4 tys. produktów z kategorii food oraz non-food.

Produkty private label Carrefour oferowane są w kluczowych kategoriach rynkowych – od produktów świeżych, przez produkty drogeryjne i kosmetyczne, chemię domową, ubrania oraz te...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 95% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

16.10.2024 / 08:54
StoryEditor
Producenci żywności pod presją kosztów. Cała nadzieja w tym, że Polacy zaczną kupować więcej
Koszty firm produkujących czekolady i wyroby cukiernicze wzrosły aż o 86 proc., co spowodowało spadek rentowności w tym segmencie do 2,8 proc. (fot. Shutterstock)

Firmy zajmujące się produkcją spożywczą nie mają lekko. Z analiz PKO Banku Polskiego wynika, że rentowność branży spada i wg prognoz będzie nadal delikatnie spadać. Dzieje się to za sprawą rosnących kosztów, które w przypadku firm produkujących czekolady i wyroby cukiernicze wzrosły aż o 86 proc.

Rentowność produkcji spożywczej w drugim kwartale 2024 r. pogorszyła się w relacji rocznej – wynika z analiz PKO Banku Polskiego. Korzystny dla firm efekt niższych kosztów surow...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 94% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

23. październik 2024 01:59