Największe emocje w tym roku wzbudziły takie transakcje, jak przejęcie portfela 28 centrów handlowych M1, Power Park, Bil i Praktiker o łącznej wartości 1 mld euro. Część z tych...
Miliardy na polskie centra
Adam Imielski, dyrektor zarządzający Kraft Heinz w Polsce, opowiada o transformacji giganta oraz roli, jaką w jego strategii odgrywa nasz kraj. Mówi o walce marek producenckich z markami własnymi oraz o tym, dlaczego sukcesu w branży FMCG nie da się dziś osiągnąć z pominięciem dyskontów. Zdradza też, jak widzi przyszłość rynku detalicznego w Polsce i jakim rodzajom sklepów daje szanse na wzrosty.
Na początku września zarząd koncernu Kraft Heinz zatwierdził podział firmy na dwie odrębne spółki. Co ta decyzja oznacza w praktyce?
Ogłosiliśmy właśnie kolejne kroki na drodze naszej transformacji, przedstawiając plan podziału Kraft Heinz na dwa wiodące w branży, odrębne podmioty, funkcjonujące obecnie pod roboczymi nazwami: Global Taste Elevation Co. oraz North American Grocery Co. Dzięki temu każda z firm będzie lepiej przygotowana do pełnego wykorzystania swojego potencjału jako niezależna spółka.
Czyli nazwy tych spółek nie są docelowe?
Tak, ich ostateczne nazwy zostaną ustalone w późniejszym terminie.
Czy ten podział przełoży się na działalność firmy w Polsce?
Finalizacja transakcji nastąpi w drugiej połowie 2026 roku. Do tego momentu Kraft Heinz będzie prowadzić działalność operacyjną bez zmian – dotyczy to również naszej działalności w Polsce.
Jaka jest rola Polski i całego regionu CEE w globalnej strategii Kraft Heinz?
W globalnej strategii naszej grupy Polska zalicza się do krajów o dużym potencjale wzrostu. Realizujemy więc liczne inwestycje i planujemy kolejne. Nasz kraj jest też ważny w kontekście zaplecza produkcyjnego, bo 50 proc. wolumenu produkcyjnego fabryki w Pudliszkach trafia do krajów Europy Zachodniej.
Rzemieślnicza piekarnia Croma z Cieszyna postanowiła zainwestować w chlebomaty. Obecnie ma ich już 14. Najnowszy stanął w Katowicach przy wejściu do sklepu sieci E.Leclerc.
Piekarnia Croma, której historia zaczęła się w Cieszynie ponad 10 lat temu, rozwija sprzedaż swojego pieczywa m.in. za pomocą chlebomatów, czyli automatów, które umożliwiają zak...

