11.10.2022 / 08:39
StoryEditor

Czesi domagają się częstszych kontroli mięsa drobiowego z Polski

Mięso drobiowe, eksportowane z Polski do Czech, może być w przyszłości poddane częstszej kontroli. Domaga się tego czeski przemysł spożywczy – podaje „Puls Biznesu”.

Izba Żywności Republiki Czeskiej wystąpiła z apelem do czeskiego nadzoru weterynaryjnego, aby kontrole mięsa drobiowego sprowadzanego z Polski odbywały się częściej. Ma to związ...

07.05.2025 / 23:10
StoryEditor
Żabka przy dużej kasie! Sieć sklepów zdobyła 1 mld zł, na co planuje wydać te pieniądze?

Grupa Żabka wyemitowała 1 mln sztuk obligacji powiązanych ze zrównoważonym rozwojem – zgodnie ze standardami International Capital Market Association (ICMA), zabezpieczonych poręczeniem spółki Żabka Polska, o wartości nominalnej 1 mld zł. Środki pieniężne pozyskane z emisji obligacji "pozwolą na dywersyfikację i zwiększenie efektywności źródeł finansowania", a co to oznacza?

Oprocentowanie wyemitowanych przez Grupę Żabka obligacji jest zmienne, ustalane w oparciu o stopę bazową WIBOR 6M, powiększoną o marżę w wysokości 150 punktów bazowych. Termin z...

07.05.2025 / 13:14
StoryEditor
Polacy marzą o thermomiksie, airfryerze i robocie planetarnym. Po co im to wszystko?
Choć kulinarne inspiracje bywają różnorodne, w praktyce najczęściej wracamy do smaków dobrze znanych (fot. Frosta)

Jakie są kulinarne zwyczaje Polaków? Czy gotowanie to dla nas pasja, obowiązek, a może sposób na wspólne spędzanie czasu? Marka FRoSTA postanowiła przyjrzeć się bliżej codziennym zwyczajom w kuchni i przygotowała raport, który kompleksowo pokazuje, co liczy się dla nas, gdy chodzi o gotowanie.

Zebrane w raporcie “Jak gotują Polacy? Smaki, decyzje, zwyczaje” informacje rzucają światło nie tylko na kulinarne preferencje Polaków, ale też na to, skąd statystyczny rodak cz...

12. maj 2025 10:29