03.01.2019/10:30

Druzgocący raport NIK. Polacy spożywają rocznie 2 kg E-dodatków do żywności!

Ponad 2 kg - tyle przeciętny konsument spożywa w ciągu roku dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju „E”. Produkty spożywcze nafaszerowane są np. konserwantami, przeciwutleniaczami, emulgatorami, czy wzmacniaczami smaku. Tymczasem brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem - alarmuje NIK.

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit 8 bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

W ramach subskrybcji otrzymasz:
  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich
W ramach Prenumeraty WH Plus także:
  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET
Dodaj komentarz

4 komentarze

  • Renia 07.02.2021

    Marcin Bustowski konkretnie przedstawia sytuację na temat w jaki sposób nas trujæ

  • zainteresowany 11.11.2019

    Bezpieczeństwo żywności to rzecz podstawowa dla naszego przetrwania. Choroby alergiczne, onkologiczne i inne są ściśle powiązane z tym, co jemy. Chwała NIK-owi, że nie ugiął się przed politycznymi wpływami i taki raport opublikował. Szerzej mówi o tym pan Marcin Bustowski. Tucz nakładczy, antybiotyki dla zwierząt, glifosat lany na pola tuż przed zbiorami i obecny później w chlebie. Zanieczyszczone powietrze i niezrozumiała beztroska rządzących. Czy może mamy umierać przed emeryturą a te zaniechania mają przyspieszyć nasz koniec? Agencja Bezpieczeństwa Żywności jest w kraju rzeczą pierwszej potrzeby dla nas wszystkich, bo wszyscy jesteśmy konsumentami.

  • Tom11 04.01.2019

    Panie Kwiatkowski witamina C to też "E"

  • igi 04.01.2019

    Walka polityczna pomiędzy prezesem NIK a obecnym rządem...
    Wiemy, że przemysł od kilku lat ogranicza stosowanie dodatków. Reformulacja żywności idzie w kierunku naturalności, świeżości i zdrowia. Prezes Kwiatkowski nie jest ekspertem w dziedzinie żywności, a jakoś dziwnie mu zależy na zaistnieniu w tym obszarze, wbrew przysłowiu: "Nie pchaj się na afisz, jeśli nie potrafisz".

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.