18.10.2016/16:02

PepsiCo ogranicza zawartość cukru w Pepsi

Koncern PepsiCo poinformował, że zmniejszy zawartość cukru w sprzedawanych na całym świecie napojach bezalkoholowych. To część pakietu reform, którego efektem ma być m.in. przeciwdziałanie otyłości oraz zmianom klimatycznym.

PepsiCo planuje, że do 2025 roku co najmniej dwie trzecie napojów o objętości 12 uncji (mała puszka) będzie mieć najwyżej 100 kalorii z cukru. Dziś jest to 40 procent napojów sprzedawanych przez PepsiCo. W planach jest także obniżenie zawartości sodu oraz kwasów nasyconych w produkowanej przez koncern żywności.

Amerykańska spółka zakłada ponadto m.in. zmniejszenie o 20 procent emisji gazów cieplarnianych w całym łańcuchu dostaw do 2030 roku, a także zmniejszenie zużycia wody o 15 proc. do 2025 roku.

Więcej: gazeta.pl

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.