23.04.2024 / 12:06
StoryEditor

W logistyce żywności nie ma miejsca na błędy

Agnieszka Czarnecka, managerka BOK w Greenyard Logistics Poland (fot. mat. pras.)
O wyzwaniach związanych z obsługą logistyczną sieci handlowych, ze szczególnym uwzględnieniem branży HoReCa – rozmawiamy z Agnieszką Czarnecką, managerką BOK w Greenyard Logistics Poland i Sławomirem Parolem, Site Managerem.

Jakie są największe wyzwania związane z obsługą logistyczną sieci handlowych?

Agnieszka Czarnecka: Obsługa logistyczna sieci handlowych, zwłaszcza w obszarze żywności z krótkim terminem ważności wiąże się z dużą dynamiką pracy. Zamówienia napływają do nas bardzo szybko. Nie zawsze jesteśmy w stanie przewidzieć, ile produktów zostanie zamówionych i kiedy to nastąpi. Aby zapewnić odpowiednią obsługę klientów, opieramy się na analizie danych z przeszłości, próbując przewidzieć możliwe scenariusze. Ze względu na konieczność dopasowania się do różnorodnych ilości zamówień, dużym wyzwaniem jest również planowanie transportu.

Sławomir Parol: Przy prognozowaniu korzystamy danych z tego samego dnia z poprzedniego roku, miesiąca lub tygodnia, uwzględniając procentowy wzrost wolumenu. Pomimo tego, że stosujemy taką metodę, zarządzanie magazynem wymaga od nas dużego stopnia elastyczności.

Agnieszka Czarnecka: Jeden z naszych pięciu magazynów znajduje się w Żabiej Woli, pod Warszawą. Jego powierzchnia wynosi 22 tys. mkw. Obsługujemy w nim wielu klientów. Jeśli zauważamy zwiększoną liczbę zamówień od konkretnego klienta, kierownictwo GLP efektywnie zarządza personelem, aby zapewnić terminową realizację zamówień każdego klienta. Zarzadzanie magazynem obsługującym różnych klientów wymaga od personelu znajomości różnych systemów. Pracownicy magazynu znają potrzeby naszych klientów i dokładają wszelkim starań, aby sprostać ich oczekiwaniom.

Jak oceniają Państwo aktualną sytuację na rynku pracy?

Sławomir Parol: Na rynku pracy w branży logistycznej mamy do czynienia z dużym zapotrzebowaniem na wykwalifikowanych pracowników. Sytuacja nie jest łatwa. Zauważyliśmy, że zamiast koncentrować się na poszukiwaniu pracowników z doświadczeniem, lepiej jest zatrudniać osoby, które możemy wyszkolić od podstaw. Dlatego oferujemy pełne szkolenia z obsługi wózków, systemów oraz skanerów, przygotowując pracowników do codziennej pracy w magazynie.

Obecnie większość chętnych do pracy to cudzoziemcy, często nieznający języka polskiego. W naszych codziennych pracach magazynowych korzystamy z powtarzalnych zwrotów. Dlatego też opracowaliśmy pewien rodzaj "słownika" w którym zawarliśmy te zwroty. Słownik zawiera tłumaczenie podstawowych zwrotów w trzech językach, co jest wystarczające do komunikacji w magazynie.

Współpracują Państwo m.in. z siecią Selgros. Czego oczekuje tej wielkości sieć hal handlowych od operatora logistycznego?

Agnieszka Czarnecka: Nasza współpraca z Selgros rozwijała się od podstaw, praktycznie od momentu powstania Logistyki Centralnej. Można powiedzieć, że razem stawialiśmy pierwsze kroki w tym obszarze. Moim zdaniem najbardziej wymagającym aspektem jest obsługa branży HoReCa. W tym przypadku zajmujemy się selekcją pojedynczych sztuk zamiast kartonów, a dodatkowo musimy uwzględniać różne gramatury, daty ważności i wiele innych czynników. Warto pamiętać, że realizujemy te zamówienia tego samego dnia, w którym są składane.

Każdy pojazd, który wyjeżdża z naszego magazynu, ma określoną godzinę na załadunek i wyjazd, a także na dostawę. Ten proces jest bardzo rygorystyczny, ponieważ jakiekolwiek opóźnienie, na przykład podczas procesu zbierania towarów w magazynie, może spowodować, że platforma Selgros nie dostałaby towaru na czas. W rezultacie ostateczny odbiorca również otrzyma zamówienie z opóźnieniem.  Komunikacja pomiędzy biurem obsługi klienta, magazynem i transportem, a także bezpośrednio z klientem, jest kluczowa w całym procesie, który jest bardzo dynamiczny. Dodatkowo jesteśmy otwarci na podejmowanie z klientami różnego rodzaju akcji specjalnych.

Sławomir Parol: Elastyczność i szybkość działania są kluczowe przy przygotowaniu towarów dla Selgros HoReCa. Otrzymujemy zamówienia, które nie są równomiernie  rozłożone w czasie, a dochodzą jeszcze dodatkowe, niestandardowe zamówienia.  To wymaga codziennej intensywnej pracy, gdzie szybka reakcja jest kluczowa, aby przygotować zamówione produkty w ustalonych ramach czasowych.

Wielkość zamówień ze strony branży HoReCa zwiększa się czy zmniejsza?

Agnieszka Czarnecka: Porównując dane dotyczące rocznego wzrostu dochodów (r/r), można zauważyć, że sektor gastronomiczny przeżywa okres wzrostu. Jest wyraźnie widoczne, że po okresie pandemii COVID-19 Polacy znowu zaczynają chętniej korzystać z restauracji. Ponadto, pojawiają się zamówienia z nowo otwieranych lokali gastronomicznych. To jasny sygnał, że branża HoReCa zaczyna powoli odzyskiwać swoją dynamikę i ożywiać się.

Jak wygląda proces realizacji zamówienia klienta – od wpływu zamówienia do dostawy?

Sławomir Parol: W ramach ustalonego modelu procesu, klient musi złożyć część zamówień do określonej godziny, a ostatnie zamówienia wpływają do systemu zarządzania magazynem (WMS) w trakcie procesu załadunku.

Model procesu: zamówienia klienta - przyjęcie towaru - piking - załadunki - dostawa do klienta.

W tym modelu procesy mogą się nakładać, ale dzięki doświadczeniu, management może skutecznie zarządzać procesami i osiągać bardzo dobre rezultaty, zgodnie z ustalonymi  wskaźnikami KPI (Key Performance Indicators).

Jakie są korzyści ze współpracy z operatorem logistycznym?

Agnieszka Czarnecka: Przede wszystkim, dzięki takiej współpracy, klient nie musi się martwić o rekrutację pracowników ani związane z nią koszty, ponieważ to wszystko leży po stronie operatora. Ze względu na zróżnicowanie zamówień, każdego dnia potrzebujemy różnej liczby osób, aby zapewnić zachowanie ciągłości procesu. Zarządzamy również gospodarką paletową oraz innymi materiałami magazynowymi, niezbędnymi do kompleksowej obsługi wszystkich procesów. Podsumowując, współpraca z klientem takim jak Selgros daje nam możliwość rozwoju w branży HoReCa.

18.07.2024 / 08:49
StoryEditor
Pernod Ricard wycofuje się z kategorii wina. Marki Jacob‘s Creek i Campo Viejo zmieniają właściciela
Grupa Pernod Ricard sprzedje winną część swojego biznesu, w tym markę Jacob‘s Creek (fot. Shutterstock)
Grupa Pernod Ricard właściciel takich marek jak Wyborowa, Absolut, Ballantine’s, Chivas Regal, Jameson, Martell czy Malibu pozbywa się z portfolio minimum 10 marek wina. Kto zostanie ich właścicielem?

Jacob‘s Creek i Campo Viejo to dwie najbardziej znane winne marki win, pochodzące odpowiednie z Australii i Hiszpanii, będące dotąd w ofercie Pernod Ricard. Grupa posta...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 92% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

15.07.2024 / 10:07
StoryEditor
GUS podał świeże dane o inflacji. Zobacz, jak zmieniły się ceny żywności w Polsce
Poznaliśmy nowy odczyt inflacji (fot. Shutterstock)
Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w czerwcu 2024 r. w porównaniu z tym samym miesiącem przed rokiem były wyższe o 2,6 proc. - podał w poniedziałek Główny Urząd Statystyczny. W ujęciu miesiąc do miesiąca inflacja CPI wyniosła 0,1 proc. A jak wypadły ceny żywności?

Według GUS w czerwcu żywność i napoje bezalkoholowe były o 2,5 proc. droższe niż rok wcześniej. W porównaniu z majem br. ich ceny podskoczyły o 0,7 proc. W przypadku samej ...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 94% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

27. lipiec 2024 03:24