Brytyjska sieć fast food zamienia swoje restauracje w sklepy
Sieć restauracji Leon zamierza przekształcić 65 swoich brytyjskich lokali w sklepy. Firma będzie sprzedawać posiłki na wynos i dostarczać bezpośrednio do klientów zamawiających przez internet.
John Vincent, założyciel restauracji Leon ma nadzieję, że to posunięcie nie tylko uratuje samego Leona, ale da ważną wskazówkę innym restauratorom, producentom żywności i dostawcom, którzy odnotowują spadek przychodów.
W Wielkiej Brytanii istnieją dwa kanały zaopatrzenia w żywność. Pierwszy to supermarkety, a drugi to handel restauracyjny. Oba są dość od siebie niezależne - powiedział szef Leona portalowi bbc.com.
Gotowe dania będą pakowane do pudełek i umieszczane w ladach chłodniczych w sklepie. Restaurator zaznacza, że mogą być ogrzewane, przechowywane lub mrożone w domu.
– Wiele osób w branży po prostu rezygnuje i zamyka sklep. Ale uważamy, że w ten sposób możemy utrzymać 60 proc. naszych sklepów otwartych i kontynuować produkcję żywności – powiedział John Vincent.
5