30.09.2020/12:59

Czy sklepy dostosowały się do nowych przepisów o oznaczaniu mięsa flagą kraju pochodzenia? [GALERIA]

Nowe przepisy obligują właścicieli sklepów z ladą mięsną do przeprojektowania cenówek oraz uzupełnienia ich o dodatkowe informacje. Już od 30 września br. niektóre produkty mięsne sprzedawane na wagę muszą być oznaczone w ladach chłodniczych flagą kraju pochodzenia. Odwiedziliśmy kilka sklepów i sprawdziliśmy, czy dostosowały się do nowych przepisów - efekty można obejrzeć w załączonej do tekstu galerii.

Limit 8 bezpłatnych artykułów w miesiącu został wyczerpany.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

W ramach subskrybcji otrzymasz:
  • Najważniejsze informacje z branży;
  • Archiwum blisko 40 000 profesjonalnych tekstów;
  • Wywiady, opinie i pogłębione analizy pomagające w codziennej pracy
Dodaj komentarz

5 komentarzy

  • klient gn 02.06.2021

    Gniezno - supermarket Jagoda:
    klient do sprzedawcy: Skąd to mięso?
    sprzedawca odpowiada: Aaa i tak Pani nie zna tej hurtowni.

    Ehh... i tak to właśnie wygląda.

  • Mopek 02.06.2021

    U nas sklep także nie wie co to etykieta , a właścicielka zarzeka się że nie musi tego mieć bo jej się robić tego nie chce. Każde przepisy ma gdzies. Ręce opadaja. Jako konsument chce wiedzieć co kupuję i skąd pochodzi mięso.

  • Patrycja 10.02.2021

    W małych miejscowościach sklepy się tego nie trzymają. Minęło 5 miesięcy , a sklep obok nie wie co to flagi na mięsie , nie wiem co kupuję. Gdzie taki sklep zgłosić? Każdy konsument chce wiedzieć co kupuję, skąd to pochodzi.

  • gregory 09.12.2020

    | Brawo w końcu konsument będzie wiedział co kupuje, bo 80% mięsa, które zjadają Polacy pochodzi z zachodu.

  • vesta 02.10.2020

    Swietnie. Bedzie wiadomo skad pochodzi mieso, a skad scierwo ktore trafia do polskich sklepow. Tylko jedno pytanie: kto i JAK bedzie sprawdzal czy informacje podano zgrodnie z prawda na: 1. opakowaniu zbiorczym (realne pochodzenie, tez mozna... pomylic) 2. na fladze dla klienta. Jaki w ogole jest system kontroli przeplywu miesa w Polsce? I co z wyrobami jesli np. w kielbasie od giganta, ktory produkuje tony dla dyskontu, jest : tluszcz z Danii, mieso z Niemiec i Polski, a oslonka spoza Unii?

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.
zobacz także