30.09.2020/12:59

Czy sklepy dostosowały się do nowych przepisów o oznaczaniu mięsa flagą kraju pochodzenia? [GALERIA]

Nowe przepisy obligują właścicieli sklepów z ladą mięsną do przeprojektowania cenówek oraz uzupełnienia ich o dodatkowe informacje. Już od 30 września br. niektóre produkty mięsne sprzedawane na wagę muszą być oznaczone w ladach chłodniczych flagą kraju pochodzenia. Odwiedziliśmy kilka sklepów i sprawdziliśmy, czy dostosowały się do nowych przepisów - efekty można obejrzeć w załączonej do tekstu galerii.

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit 8 bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

W ramach subskrybcji otrzymasz:
  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich
W ramach Prenumeraty WH Plus także:
  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET
Dodaj komentarz

6 komentarzy

  • Jolka 05.08.2022

    Ciekawe w czyim imieniu wpowiada się,,ekspert ,, Klient jest zainteresowany skąd pochodzi mięso bo w ten sposób może zadecydować czy będzie jadł dobre mięso z Polski, czy badziewie np.z Belgii, Holandii. Tylko co z tymi wywieszkami, jakoś ich nie widać.Może należałoby nagłośnić sprawę, a może inspekcja PIH

  • klient gn 02.06.2021

    Gniezno - supermarket Jagoda:
    klient do sprzedawcy: Skąd to mięso?
    sprzedawca odpowiada: Aaa i tak Pani nie zna tej hurtowni.

    Ehh... i tak to właśnie wygląda.

  • Mopek 02.06.2021

    U nas sklep także nie wie co to etykieta , a właścicielka zarzeka się że nie musi tego mieć bo jej się robić tego nie chce. Każde przepisy ma gdzies. Ręce opadaja. Jako konsument chce wiedzieć co kupuję i skąd pochodzi mięso.

  • Patrycja 10.02.2021

    W małych miejscowościach sklepy się tego nie trzymają. Minęło 5 miesięcy , a sklep obok nie wie co to flagi na mięsie , nie wiem co kupuję. Gdzie taki sklep zgłosić? Każdy konsument chce wiedzieć co kupuję, skąd to pochodzi.

  • gregory 09.12.2020

    | Brawo w końcu konsument będzie wiedział co kupuje, bo 80% mięsa, które zjadają Polacy pochodzi z zachodu.

  • vesta 02.10.2020

    Swietnie. Bedzie wiadomo skad pochodzi mieso, a skad scierwo ktore trafia do polskich sklepow. Tylko jedno pytanie: kto i JAK bedzie sprawdzal czy informacje podano zgrodnie z prawda na: 1. opakowaniu zbiorczym (realne pochodzenie, tez mozna... pomylic) 2. na fladze dla klienta. Jaki w ogole jest system kontroli przeplywu miesa w Polsce? I co z wyrobami jesli np. w kielbasie od giganta, ktory produkuje tony dla dyskontu, jest : tluszcz z Danii, mieso z Niemiec i Polski, a oslonka spoza Unii?

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.
zobacz także