Czy sklepy dostosowały się do nowych przepisów o oznaczaniu mięsa flagą kraju pochodzenia? [GALERIA]
Nowe przepisy obligują właścicieli sklepów z ladą mięsną do przeprojektowania cenówek oraz uzupełnienia ich o dodatkowe informacje. Już od 30 września br. niektóre produkty mięsne sprzedawane na wagę muszą być oznaczone w ladach chłodniczych flagą kraju pochodzenia. Odwiedziliśmy kilka sklepów i sprawdziliśmy, czy dostosowały się do nowych przepisów - efekty można obejrzeć w załączonej do tekstu galerii.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit 8 bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.
Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus
Posiadasz subskrybcję? Zaloguj się.
-
Dostęp 30 dni19.99 zł - 30 dni
-
Prenumerata roczna WH Plus399.99 zł - 365 dni
- Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
- Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
- Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich
- 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
- Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
- Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
- Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
- Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET
6 komentarzy
-
05.08.2022
Ciekawe w czyim imieniu wpowiada się,,ekspert ,, Klient jest zainteresowany skąd pochodzi mięso bo w ten sposób może zadecydować czy będzie jadł dobre mięso z Polski, czy badziewie np.z Belgii, Holandii. Tylko co z tymi wywieszkami, jakoś ich nie widać.Może należałoby nagłośnić sprawę, a może inspekcja PIH
-
02.06.2021
Gniezno - supermarket Jagoda:
klient do sprzedawcy: Skąd to mięso?
sprzedawca odpowiada: Aaa i tak Pani nie zna tej hurtowni.
Ehh... i tak to właśnie wygląda. -
02.06.2021
U nas sklep także nie wie co to etykieta , a właścicielka zarzeka się że nie musi tego mieć bo jej się robić tego nie chce. Każde przepisy ma gdzies. Ręce opadaja. Jako konsument chce wiedzieć co kupuję i skąd pochodzi mięso.
-
10.02.2021
W małych miejscowościach sklepy się tego nie trzymają. Minęło 5 miesięcy , a sklep obok nie wie co to flagi na mięsie , nie wiem co kupuję. Gdzie taki sklep zgłosić? Każdy konsument chce wiedzieć co kupuję, skąd to pochodzi.
-
09.12.2020
| Brawo w końcu konsument będzie wiedział co kupuje, bo 80% mięsa, które zjadają Polacy pochodzi z zachodu.
-
02.10.2020
Swietnie. Bedzie wiadomo skad pochodzi mieso, a skad scierwo ktore trafia do polskich sklepow. Tylko jedno pytanie: kto i JAK bedzie sprawdzal czy informacje podano zgrodnie z prawda na: 1. opakowaniu zbiorczym (realne pochodzenie, tez mozna... pomylic) 2. na fladze dla klienta. Jaki w ogole jest system kontroli przeplywu miesa w Polsce? I co z wyrobami jesli np. w kielbasie od giganta, ktory produkuje tony dla dyskontu, jest : tluszcz z Danii, mieso z Niemiec i Polski, a oslonka spoza Unii?
3