Sieci przestaną wyrzucać tysiące ton jedzenia
Jak podkreśla, Andrzej Faliński, szef Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji (POHiD), teraz sytuacja zmieni się diametralnie, bo dotychczas właścicielom sklepów bardziej opłacało się wyrzucać jedzenie niż przekazywać je na cel charytatywny. Wszystko dlatego, że obecny podatek przy oddawaniu żywności potrzebującym, w zależności od produktu, wynosi od 5 do 23 proc. jego wartości. Według zapowiedzi POHiD, która zrzesza m.in. Tesco, Carrefoura, Auchan i Biedronkę, od października większość produktów nadających się do spożycia, ale z kończącą się datą ważności będzie, przekazywana potrzebującym. Rocznie może to być nawet 300 000 ton dobrej żywności, czyli czterokrotnie więcej niż w 2012 roku Federacja Polskich Banków Żywności dostarczyła do około 1,7 mln biednych osób z całego kraju.
13