REKLAMAProxi.cloud 11-25.10.2019
Tylko 5 proc. marnowanej żywności przypada na obszar dystrybucyjny

Tylko 5 proc. marnowanej żywności przypada na obszar dystrybucyjny (fot. Adobe Stock)

Strona 2 z 4
REKLAMA

Ustawa zobowiązuje sprzedawców żywności do zawarcia umowy z organizacją pozarządową na nieodpłatny odbiór żywności spełniającej wymogi prawa żywnościowego, a nieprzeznaczonej do sprzedaży w szczególności ze względu na wady wyglądu samej żywności lub opakowań. Wyjątek stanowią napoje alkoholowe o zawartości alkoholu powyżej 1,2 proc. i napoje alkoholowe będące mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5 proc. Dla sprzedawców produktów spożywczych wejście w życie nowego prawa oznacza konieczność przekazywania niesprzedanej żywności organizacji do tego uprawnionej. Co więcej, za brak umowy grozi kara w wysokości 5 tys. zł, chyba że przedsiębiorca wykaże, że nie mógł zawrzeć takiej umowy.

Nowe wyzwanie dla sklepikarzy

Istnieje obawa, że sklepy z mniejszych miejscowości mogą mieć problem – nie wiadomo, czy będą umiały podpisać odpowiednią umowę z organizacją pozarządową. Jednak skala ubóstwa w Polsce rośnie. Anna Przetakiewicz z Federacji Polskich Banków Żywności powiedziała, że tylko w ciągu ostatniego roku przybyło 400 tys. osób żyjących w skrajnym ubóstwie (600 zł brutto na miesiąc). Z rozmów Federacji Polskich Banków Żywności z organizacjami charytatywnymi wynika, że żywności wciąż brakuje. – Oczywiście wejście w życie ustawy będzie stanowić dla wielu podmiotów wyzwanie logistyczne i finansowe, ale nie ma powodów do obawy o to, że zabraknie odbiorców pomocy żywnościowej – uważa Anna Przetakiewicz.

Sprzedawca musi przekazać niesprzedaną żywność nieodpłatnie, ale może zapłacić dodatkowo za transport tej żywności, bo podział kosztów odbioru i dystrybucji żywności pomiędzy organizacją pozarządową a przedsiębiorcą zależy od stron umowy.

Kluczowymi sprawami będą również postanowienia związane z czasem i sposobem przekazywania żywności organizacji pozarządowej, rodzajem przekazywanej żywności. Anna Białecka, młodszy prawnik w kancelarii prawnej D. Dobkowski stowarzyszonej z KPMG w Polsce, podkreśla, że w umowie należy również zawrzeć postanowienia dotyczące przypadków, w których organizacja pozarządowa może zrezygnować lub odmówić odbioru żywności, a także zapisy dotyczące okresu obowiązywania umowy oraz odpowiedzialności stron za niedotrzymanie warunków umowy, w tym warunków wypowiedzenia. Warto również dodatkowo zwrócić uwagę na postanowienia dotyczące sposobu potwierdzenia odbioru żywności przez organizację pozarządową, ponieważ może to rzutować na wyliczenie opłaty za marnowanie żywności, której niewniesienie w pełnej wysokości podlega karze pieniężnej.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 0

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMA
do góry strony