14.04.2025 / 12:05
StoryEditor

Action rośnie jak szalone. Sprzedaż sięga 14 mld euro. Skąd ten sukces?

Większość nowych sklepów Action jest strategicznie zlokalizowana w parkach handlowych, wykorzystując duży ruch i łatwy dostęp (fot. Sebastian Rennack)

Action szybko się rozwija w Europie Środkowej i Południowo-Wschodniej, wyprzedzając swoich konkurentów. Model sklepu łączy logikę handlu detalicznego żywnością ze ściśle wyselekcjonowanym asortymentem non-food. Dynamika promocji i głęboka kontrola kategorii sprawiają, że Action jest liderem w zmieniającym się krajobrazie dyskontów.

Action nadal przewyższa innych detalistów dzięki swojemu unikalnemu podejściu do modelu dyskontów non-food, które łączy szybką rotację asortymentu z logiką operacyjną dyskontu s...

Sebastian Rennack
20.12.2025 / 09:00
StoryEditor
TOP 10 tygodnia: akcyza, sprzedaż Carrefoura, kara dla Biedronki, handel w Ukrainie
Najważniejsze wydarzenia w handlu (fot. Shutterstock/materiały własne/materiały prasowe)

Święta to jeden z najgorętszych okresów w handlu, dlatego nic dziwnego, że ostatni tydzień dostarczył ogrom ważnych wydarzeń dla branży. Włodzimierz Wlaźlak, prezes Lidl Polska opowiedział portalowi wiadomoscihandlowe.pl o konsolidacji na rynku. Nasi reporterzy byli w Ukrainie, żeby sprawdzić jak działa tamtejszy handel w realiach wojny. Pepco zdecyudowało się ostatecznie na sprzedaż Dealz. Biedronka z kolejną karą od UOKiK.

1. Prezydent Nawrocki zawetował podwyżki opłaty cukrowej i akcyzy na alkohol!

W czwartek wieczorem prezydent Karol Nawrocki zawetował dwie ustawy istotne dla branży hand...

19.12.2025 / 10:47
StoryEditor
Inspekcja alarmuje! Masowe błędy w znakowaniu mięsa i wędlin w sklepach całej Polsce
Klient w sklepie spożywczym trzyma dwa opakowania steków – jedno z certyfikatem dobrostanu UE, drugie z napisem ”import: Mercosur”, bez oznaczeń jakościowych. Ilustracja kontrastu między unijnym a południowoamerykańskim standardem produkcji wołowiny.

Najnowsze kontrole Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) pokazują skalę problemu na polskim rynku spożywczym. Uchybienia wykryto we wszystkich skontrolowanych kategoriach produktów – od mięsa czerwonego, przez wędliny, aż po sery. Najczęściej konsumenci byli wprowadzani w błąd przez nieprawidłowe oznakowanie, fałszywe informacje o pochodzeniu oraz niezgodny skład produktów.

Nie to, co na etykiecie, nie to, co w koszyku. I jak tu robić zakupy?

Eksperci Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdzili jakość mięsa czerwonego, ...

26. grudzień 2025 13:34